Persoanele cu dificultăți de mobilitate, cauzate de accidentări sau dizabilități, primesc recomandarea de a folosi un scaun cu rotile. Acesta le oferă independența de care au nevoie, pentru a se deplasa în siguranță.
În funcție de gradul de dizabilitate, se poate alege un scaun cu rotile manual sau unul electric, ambele oferind avantaje. Descoperă din acest articol care sunt caracteristicile acestora și cum să le alegi.
Scaun cu rotile manual
Pacienții aflați în perioada postoperatorie sau cu probleme de mobilitate, dar care au suficientă forță în partea superioară a corpului, pot utiliza scaune cu roți manuale.
Pentru a putea folosi aceste scaune, este nevoie de putere în mâini, prin care să acționeze roțile. Ele pot fi utilizate, de asemenea, de persoanele care au un îngrijitor.
Printre avantajele acestui tip de scaune se remarcă ușurința cu care se transportă, fiind disponibile și modele pliabile, simplu de depozitat.
Scaun cu rotile electric
Persoanele care nu pot acționa roțile unui scaun manual, se pot orienta către un model electric. Deși acesta este mai voluminos, datorită faptului că este prevăzut cu motor, oferă utilizatorilor o stabilitate ridicată și o utilizare ușoară.
Deplasarea cu un scaun cu rotile electric se realizează prin simpla apăsare a unei manete de control. Scaunele electrice sunt potrivite pentru spațiile interioare și exterioare, deopotrivă, putând fi utilizate pe distanțe lungi.
Criterii de care să ții cont în alegerea scaunului cu rotile
Indiferent dacă îți dorești scaune cu rotile electrice sau manuale, există câteva criterii de care să ții cont, pentru a te bucura de un confort sporit în timpul deplasării.
Unele scaune sunt mai grele decât altele. Asigură-te că alegi un model cu o greutate potrivită ție, pe care să îl poți utiliza mai ușor.
Greutatea pacientului este, de asemenea, importantă. Alege doar un scaun care îți poate susține greutatea corpului.
Pentru a asigura un confort ridicat, scaunele sunt echipate cu suporturi reglabile pentru picioare, brațe detașabile și ajustabile pe înălțime, spătar și șezut confortabil, din materiale rezistente și roți cu sistem de blocare, pentru un plus de siguranță.
Nu în ultimul rând, acordă atenție lățimii scaunului cu rotile, pentru a te deplasa ușor la exterior, dar și la interior. Măsoară ușile din casă și alege un scaun cu o lățime de 3-4 centimetri mai mică. Astfel, te asiguri că ai acces în întreaga casă.
Dificultatea de deplasare pune la grele încercări nu doar pacienții, ci și aparținătorii lor. Alături de un scaun cu rotile, ei pot avea nevoie de pampers adulți, produse pentru îngrijirea pielii, saltele antiescare și diferite dispozitive, ce transformă casa într-un mediu mai sigur și mai confortabil.
Pacienții care nu pot utiliza o toaletă normală, pot opta pentru un fotoliu rulant cu toaletă, care poate fi folosit și ca scaun pentru ședere confortabilă la masă sau la televizor.
Cu atât de multe opțiuni disponibile, sigur poți găsi scaunul potrivit, care să răspundă nevoilor tale, fie că ai nevoie de unul manual, fie de unul electric.