” Argintul preschimbat ” de Naomi Novik

„Argintul preschimbat titlul original „Spinning Silver” . Publicata iulie 2018. In curand va fi tradusa si publicata de Editura Nemira . O puteti cumpara si in limba engleza de aici. Nota mea 9 (din 10) 

Premii Locus 2019, in categoria Fantasy Novel

Nominalizari Hugo 2019, Nebula 2018

Spinning silver (sau in traducerea editurii Nemira – Argintul preschimbat) este a doua carte scrisa de Naomi Novik pe care o citesc. Uprooted a fost prima si mi-a placut. Dar nu la fel de mult ca acesta pe care azi v-o prezint. Cu toate ca eu citesc mai mult SF harcore, m-a prins in mreje povestea asta fantasy care e o inlantuire intre White Walkers si Rumpelstiltskin. Totul se intampla intr-un sat aflat in tara numita Lithvas (!) si incepe in familia tinerei Miryem, care material o duce tare greu. Tatal ei, camatar de meserie, da bani imprumut dar nu mai stie cum sa-i ceara inapoi.

La marginea satului trece o poteca care apartine poporului Staryk, niste fiinte magice asemanatoare elfilor, care pot transforma oamenii in gheata. Intr-o zi, trecand pe acolo, Miryem se lauda (aiurea) ca poate transforma argintul in aur. Este auzita de regele Staryk care ii cere s-o faca. Si fata asta, infricosata de ce i se poate intampla daca nu i se supune,  fara puteri magice, dar cu desteptaciune, transforma argintul in aur (va las pe voi sa descoperiti cum). Pentru asta regele Staryk o ia de sotie. Si de aici incepe adevarata poveste. Pentru ca Miryem trebuie sa se adapteze in lumea asta rece, neprimitoare si fantastica. Sau sa adapteze lumea Staryk la inima ei calda si prietenoasa.

Pe langa Miryem, cartea mai are inca doua peronaje feminine: Wanda si Irina. Wanda provine dintr-o familie dezorganizata, cu un tata agresiv si alcoolic si o mama care intr-un final este ucisa de acesta. Tatal vrea sa o marite/ vanda, dar intr-un final Wanda ajunge sa munceasca in casa parintilor lui Miryem, unde este intaminata cu caldura si bunavointa de acestia.

Irina este fiica nu prea atragatoare a ducelui local. Acesta are teluri politice inalte si vrea sa o casatoreasca cu tzarul din Lithvas, chiar daca se stie ca acesta este crud si sangeros. Si reuseste. Destinele intunecate ale celor trei fete se impletesc, iar ele trebuie sa se ajute una pe alta ca sa razbeasca in lumea de teroare a barbatilor.

Naomi Novik a crescut foarte frumos de-a lungul naratiunii cele trei personaje feminine. Toate trei sunt puternice si pot parea reci in relatiile lor cu cei din jur. Dar eu cred ca numai asa reusesc, dupa ce sunt dezamagite de tatii lor si sunt nevoite sa faca ceva ce nu le place, sa se ridice si sa scoata tot ceea ce e mai bun din situatiile in care au fost puse.

“I am not your subject or your servant, and if you want a cowering mouse for a wife, go find someone else who can turn silver to gold for you.” 

“The only thing that had ever done me any good in my father’s house was thinking: no one had cared what I wanted, or whether I was happy. I’d had to find my own way to anything I wanted. I’d never been grateful for that before now, when what I wanted was my life.”

 

COMENTARII

Adauga comentarii