Zurek – ciorba poloneza

 

Am citit multe despre ciorba asta, dar n-am facut-o niciodata pana acum. Vremea asta, insa, m-a indemnat sa fac ceva cald si consistent, ca de iarna. Tocmai bun un zurek.
Aceasta e o ciorba traditionala din Polonia si se face cu mult bors. Spre deosebire de borsul nostru, al lor se prepara din faina de secara si pentru aromare se pune usturoi. Citind pe internet despre el, am hotarat sa  folosesc bors de-al nostru si sa adaug ceva catei de usturoi.
Cu aceasta reteta particip la calatoria culinara internationala numita „The Food Conenction”. Mai multe retete poloneze gasiti pe blogul fetelor de la „Savori Urbane” 

Ingrediente pentru o oala de 6 l

  • 4 l apa
  • 3 morcovi
  • 2 cepe
  • 1 bucata telina
  • 1 legatura patrunjel (sau 1 radacina patrunjel/pastarnac)
  • 1 l bors
  • 4 + 1 catei de usturoi
  • 400 g carnati proaspeti si picanti, taiati bucati nu prea mari
  • 4 cartofi mari, taiati cuburi
  • 3 linguri de smantana
  • 1lingurita maghiran uscat
  • sare dupa gust
  • oua fierte, 1 ou la fiecare portie de ciorba

Mod de pregatire ciorba zurek

Mai intai se fierb legumele ( morcov, ceapa, telina, patrunjel si 4 catei de usturoi) in apa.

Cand s-au fiert se scot din apa si se pun in ea carnatii, cartofii si maghiranul.
In timpul acesta fierbe ouale tari.
Cand cartofii sunt fierti, pune borsul si ultimul catel de usturoi, tocat marunt.  Da un clocot, adauga smantana, sareaza dupa gust si inchide ciorba.
Cand servesti, pune cate un ou taiat felii la fiecare portie.

COMENTARII
    edith
    22 May 2010
    1:39am

    salut,sint din baia mare:pe la noi aceasta ciorba se face cu varza acra taiata in fisii foarte subtiri,in loc de bors,ca ultim fel de mincare la taierea porcului cind sint cirnati proaspeti din belsug;cite bordeie,atitea obiceie….

    Ciorba de sfecla rosie -Cooking with my soul
    21 Jul 2015
    6:27pm

    […] Daca va intereseaza, mai am o ciorba din Polonia pe blog, care se numeste Zurek. […]

Adauga comentarii