Vita stir fry cu ananas

Aceasta reteta de vita stir fry cu ananas are un gust dulceg, de aceea o recomand doar celor carora le place aceasta asociere carne – dulce.

Stir  fry e un procedeu de gatire a legumelor si carnii. Pentru asta o cantitate mica de ulei (1-2 linguri) se incalzeste intr-un wok (sau o tigaie mare) la temperaturi foarte inalte (de aceea nu se foloseste ulei de masline). Carnea, taiata mic, cat sa bagi in gura, este pusa in cantitati mici si gatita, amestecand continuu pentru cateva minute. Apoi e scoasa din wok si se adauga urmatoare tura de carne sau legume.  De fapt acest mod de gatire, prezent mai ales la popoarele asiatice, e mult mai complex (dupa cate am citit). Eu am facut doar un rezumat.

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 500 g vita, taiata fasii subtiri (cam 2 x 5 cm)
  • 100 g ananas (daca e din conserva, sa nu fie cu zahar!), taiat bucatele
  • 3 cepe verzi, tocate marunt
  • 5 cm ghimbir ras
  • 4- 5 linguri sos soia (sosul de soia se foloseste in loc de sare)
  • 100 ml vin de orez (sau vin alb sec)
  • 3 linguri ulei de porumb (sau floarea soarelui, sau arahide)

Marinada

  • 2 linguri amidon de porumb
  • 1 albus batut
  • 1 lingura sos soia
  • 4 linguri de ulei

Se amesteca carnea cu marinada si se lasa la frigider pentru o ora.
Incalzeste un wok si pune uleiul de porumb. Cand uleiul e fierbinte, stir- fry cepa si ghimbirul pentru 1 minut. Scoate-le din wok (ai grija sa nu scoti si uleiul) si pastreaza-le. Adauga carnea (in transe) si stir- fry pana devine maronie, Scoate-o din wok si pune transa urmatoare, pana termini carnea. Pune toata carnea inapoi in wok, adauga vinul si sosul de soia, acopera si fierbe pana ce carnea e gata (nu trebuie sa dureze mult daca ai taiat carnea subtire). Daca ai o carne care se fierbe mai greu si sosul scade, ca sa nu se arda mai aduga putina apa.
Cand e gata carnea, adauga ceapa cu ghimbirul si ananasul, mai gateste 2 minute. Potriveste de sare.

Se serveste cu taietei de orez sau orez simplu.
Vita stir fry cu ananas

 

COMENTARII
    Elena Toma
    22 Feb 2010
    12:08pm

    Foarte interesanta reteta, Brandusa! Fara paste insa, pentru ca n-am voie asocierea carne-paste. Precis o sa fac si eu, chiar im propusesem sa fac ceva din carne de vita si nu eram decisa asupra retetei. Felicitari!

    Brindusa
    25 Feb 2010
    3:02pm

    Elena, iti raspund abia acum, pentru ca am ceva probleme cu calculatorul. Sper ca ti-a placut gustul, pentru ca nu multa lume agreeaza mancarurile dulci.

Adauga comentarii