Vinete umplute cu carne – Melitzanes papoutsakia

 

Acum vreo saptamana, ca urmare a vizitei noastre in Grecia, va aratam o alta metoda de a face salata de vinete. Si, ca de obicei, am postat-o si pe Facebook. Acolo lumea a apreciat-o si apoi mi-a dat si cateva idei noi. Pe una am facut-o azi. Iti multumesc, Doina, pentru reteta.

Papuceii de vinete (sau Melitzanes papoutsakia cum i se spune in Grecia) e o reteta in care vinetele sunt umplute cu carne toacata aromata cu usturoi, apoi acoperite cu parmezan si rosii. Toate se baga la cuptor, iar rezultatul e de-men-ti-al! Aveti grija cat mancati ­čśë

Dupa cum vedeti, vinetele sunt taiate in asa fel incat sa aibe forma unor papuci negri. De fapt asa se si traduce numele lor grecesc Melitzanes papoutsakia = Papuci din vinete ­čśë┬á Pentru asta nu taiati (pe lung) toata partea superioara a vinetei. Taiati doar un capac pe mijloc, care sa acopere cam 2/3 din suprafata, apoi cu ajutorul unei lingurite scobiti bine tot miezul.

Vinete umplute cu carne

Vinete umplute cu carne – Melitzanes papoutsakia

Timp de pregatire 30 min

Timp de gatire 30 min

Ingrediente

3 vinete
1 ceapa, tocata
2 catei de usturoi, tocati
500 g carne tocata
2 rosii
200 g parmezan, ras
1 legatura de patrunjel, tocat
3 linguri cu ulei de masline extravirgin
sare, piper dupa gust

 

Mod de pregatire

Taie cate un capacel fiecarei vinete (pe lung) si scoate miezul cu o lingurita (pastreaza-l). Pune cojile de vinete pe o tava de aragaz si stropeste-le cu putin ulei de masline si sare. Pune tava in cuptor la 160 C pentru 30 minute. Dupa acest timp cojile de vinete vor deveni tari si isi pastreaza usor forma.
In acest timp pregateste umplutura: caleste ceapa in restul de ulei, la foc mic, pana se inmoaie putin (cam 5 minute). Adauga miezul de la vinete tocat marunt si caleste-l putin.
Adauga carnea tocata si usturoiul tocat. Amesteca bine, pune putina sare si piper, acopera si lasa la foc mic 20 de minute (tocmai bine, pana sunt gata cojile de vinete de la cuptor). Potriveste de sare si piper.
Ia umplutura de pe aragaz si las-o sa se racesca putin. Scoate cojile de vinete din cuptor si pune pe fundul lor un strat de parmezan ras. Umple bine cu amestecul de carne, apoi presara iar parmezan. In final acopera cu cateva felii de rosii. Sareaza putin si pune totul la cuptor pentru 20 – 30 de minute, la 180 C.

COMENTARII
    Tismana
    13 Aug 2014
    7:02pm

    Foarte bune aceste Papouts├íkia (care la greci se traduce pantofi… bineinteles ca pant├│fles inseamna papuci :)) !
    Poti sa tii vinetele decupate si miezul in apa rece cu sare circa 1h si jumatate si sa le folosesti apoi direct in reteta fara sa te mai chinui cu coptul cojilor. Asa iese iuteala/amareala din vanata.
    Asa am aflat si eu de la o „sursa” greceasca ­čÖé

Adauga comentarii