Vinete cu sos tahini si oregano

Ca toata lumea, pentru retete de multe ori imi caut inspiratia prin cartile unor chefi cunoscuti. Cand vine vorba de retete minunate cu legume, Yotam Ottolenghi e de departe cel mai bun. Parerea mea, bineinteles! Azi am adaptat ceva din cartea „The Cookbook”: vinete cu sos tahini.
Nu e baba ganoush, ci o interpretare a celebrei retete. Vinetele taiate felii sunt coapte in cuptor, apoi stropite cu o marinada care contine printre altele si oregano verde. Pana acum n-am mai mancat combinatia vinete – oregano, dar a fost o surpriza placuta asupra papilelor mele.

Vinete cu sos tahini si oregano

 

Timp de pregatire: 10 minute

Timp de gatire: 20 minute

Timp de racire: 2 ore

 

Ingrediente pentru 4 persoane

  • 3 vinete
  • 1 lingura cu ulei de masline
  • sare, piper

Marinada:

  • 1 ardei iute fara seminte, tocat fin
  • 1 catel de usturoi, tocat fin
  • 3 linguri cu frunze de oregano tocate fin
  • zeama de la o lamaie
  • 3 linguri cu ulei de masline
  • sare, piper dupa gust

Sos tahini

  • 50 ml pasta tahini (pasta de susan)
  • 50 ml apa
  • zeama de la o lamaie
  • 2 catei de usturoi
  • sare dupa gust

 

Mod de pregatire:

Vinetelor li se taie codita si partile verzi. Apoi fiecare vanata se taie in 4, pe lungime. Feliile se ung cu ulei, apoi se presara cu sare si piper. Vinetele se pun pe hartie de copt, in tava de la aragaz si se coc in cuptor, la 180 C, pentru 15 – 20 de minute, pana se inmoaie
In acest timp se pregateste marinada: se amesteca bine toate ingredientele.  Cu aceasta marinada se stropesc vinetele imediat ce au foast scoase din cuptor si puse pe un platou. Se lasa la racit.
Cu un blender mic se amesteca toate ingredientele pentru sosul tahini, care se toarna peste vinete atunci cand sunt servite la masa.

COMENTARII

Adauga comentarii