Trifle cu gutuie

Mi-a fost tare greu sa scriu acest articol. Desertul este atat de bun si atat de potrivit pentru Craciun, incat mi-a fost teama ca n-o sa pot sa redau toate acestea in cateva cuvinte. Acest trifle cu gutuie l-am gandit pentru un concurs deosebit, pe care as vrea din tot sufletul sa-l castig. Particip la concursul Sărbătoarea Recoltei cu Valahia Garden, concurs organizat de Laura , iar premiile constau in pomisori fructiferi, arbusti minunati(tot  fructiferi) si vita de vie. Va dati seama ce bine le-ar sta la primavara in gradina de la tara. Le-am si gandit locul, asta daca o fi sa fie 🙂
Dar sa revenim la desert. Ca orice trifle care se respecta, contine fructe, jeleu, crema, ceva blat si frisca. Dar nu puteam sa las eu lucrurile chiar asa de simple 😛 Fructele sunt gutui posate intr-un sirop cu arome de iarna: scortisoara, anason, vanilie, cuisoare. Jeleul este de gutuie, amestecat cu suc de rodie pentru culoare si gust putin acrisor. Blatul e de fapt pamant de cacao, o minunatie crocanta si cu gust intens de ciocolata. Ce ziceti, v-am facut pofta de gatit?

Trifle cu gutuie

Timp de pregatit: 20 minute

Timp de gatit: 2 ore

Timp de coacere: 20 minute

Timp in frigider: cateva ore (cel mai bine peste noapte)

 

Ingrediente pentru 6 persoane:

Pamant de ciocolata

  • 50 g faina
  • 1 lingura cu amidon de porumb
  • 30 g cacao
  • 40 g zahar tos
  • 40 g unt topit
  • un praf de sare

 

Gutui posate:

  • 3 gutui
  • 5 linguri zeama de lamaie
  • 150 g zahar
  • 1 bucata de scortisoara
  • 10 cuisoare
  • 4 stelute de anason
  • 5 pastai de cardamom, strivite
  • 1 pastaie de vanilie

 

Jeleu de gutuie si rodie

  • siropul provenit din posarea gutuilor
  • 4 linguri suc de rodie (de la o rodie)
  • 50 ml lichior de cirese negre (sau un vin dulce aromat)
  • 10 g gelatina

 

Sabayon:

  • 6 galbenusuri
  • 90 g zahar tos
  • 100 ml lichior de cirese negre (sau un vin dulce)
  • 100 g mascarpone la temperatura camerei
  • 200 g frisca naturala
  • semintele dintr-o rodie

 

Mod de pregatire Trifle cu gutuie:

Pamant de ciocolata:

Intr-un castron se amesteca toate ingredientele uscate. Se adauga untul topit si racorit putin, apoi se amesteca bine. Vor rezulta firimituri ciocolatoase (ca la un crumble).

Firimiturile se intind in strat subtire intr-o tava tapetata cu hartie de copt, apoi se coc 15 – 20 minute la temperatura nu foarte inalta (cam 170 C) ca sa nu se arda. La jumatatea timpului se amesteca.
Se lasa la racit.

Gutui posate + Jeleu de gutui si rodii

Gutuile se spala bine, apoi se curata de coaja, se taie in 4 si se curata de casuta semintelor. Feliile de gutuie se acopera cu apa + 2 linguri zeama de lamaie.
Cojile, casutele cu seminte, zeama de lamaie, mirodeniile, pastaia de vanilie taiata in doua, zaharul si un litru de apa se pun intr-o craticioara si se fierb la foc mediu 10 minute.


Se adauga feliile de gutuie, care se fierb pana se inmoie putin (sa nu fie fierte tare, pentru a avea textura ferma).
In acest timp gelatina se amesteca cu cateva linguri de apa si se lasa la hidratat.
Se strecoara siropul, care se pune din nou la fiert la foc iute cam 10 minute, astfel incat sa rezulte aproximativ 400 ml de sirop. Siropul se amesteca cu lichiorul si se lasa sa se racoreasca.
Se adauga gelatina si se amesteca bine pana ce este dizolvata. Jeleul se toarna intr-o cutie si se pune in frigider cateva ore sau (cel mai bine) peste noapte.
Jeleul si gutuile posate se taie cuburi nu foarte mici

Sabayon

Aceasta crema (care in Italia se numeste zabaglione) se pregateste cu putin timp inainte de a fi folosita.
Zaharul, galbenusurile si lichiorul se pun intr-un castron termorezistent si se bat cu telul pe baia de abur.
Mixarea se face incontinuu, pana ce crema se ingroasa.

Se ia crema de pe aburi, se adauga mascarpune si se amesteca bine.

Montarea desertului Trifle cu gutuie: Intr-un pahar se pun in straturi pamantul de cacao, gutuile posate, jeleul, apoi 1-2 linguri de sabayon. Se continua pana la gura paharului. Se orneaza cu frisca naturala si bobite de rodie.

COMENTARII

Adauga comentarii