Tort Napoleon – Reteta vintage

M-am intors cu inca o reteta vintage: Tort Napoleon. E din cartea aia veche de bucate unguresti de care am tot povestit aici si aici. Tortul Napoleon se face usor si rapid. Nu necesita tehnici avansate si nici instrumentar sofisticat. E o reteta simpla si interesanta. Textura este densa, cu pronuntat gust de ciocolata. Eu am urmarit exact reteta din carte, dar cui ii place poate insiropa blatul. De asemenea cantitatea de zahar pe care eu am folosit-o face ca gustul sa nu fie foarte dulce.

Tortul in varianta acesta poate fi copt si ca o prajitura, foarte buna langa cafea la mic dejun.

Tort Napoleon

Tmp de pregatire: 20 minute + 15 minute

Timp de coacere: 20 minute

Timp de racire: 1 ora

 

Ingrediente pentru tava rotunda de 20 cm

  • 80 g unt gras 85% , moale
  • 150 g ciocolata amaruie
  • 4 oua
  • 100 g zahar pudra
  • 75 g faina
  • 50 g migdale macinate

Pemtru glazura: 200 g ciocolata amaruie (55% cacao)

 

Mod de pregatire:

Cele 150 g de ciocolata de buna calitate se pun intr-un castron si se topesc la baia de aburi. Se lasa la racit si se mixeaza cu untul, pana se formeaza o crema.
Trei oua se separa, iar albusurile se bat spuma.
In crema de ciocolata se mixeaza pe rand oul intreg si cele 3 galbenusuri ramase. Se adauga apoi, pe rand, amestecand dupa fiecare: zaharul pudra, migdalele si faina.
In final se adauga albusurile spuma, amestecand cu o paleta, cu miscari de sus in jos (ca sa nu se lase coca) pana cand sunt incorporate.

Coca se pune in tava unsa bine cu unt, apoi se coace 20 – 30 de minute la 180 C, in cuptorul preincalzit. Se incerca cu scobitoarea daca e gata. Se lasa la racit, preferabil pe un gratar metalic.

Cele 200 g de ciocolata se topesc la baia de abur si se toarna peste tort. De asemenea acest tort Napoleon se poate orna cu fructe acrisoare.

Pofta buna si nu uitati ca puteti printa reteta 🙂

 

COMENTARII

Adauga comentarii