Tort Dobos – reteta din 1935

V-am mai povestit eu ca una dintre bunicile mele a fost nemtoaica. A trait o parte din viata ei la Viseul de Sus, apoi casatorindu-se cu bunicul, a trebuit sa se mute in Muntenia. Nu a putut sa aduca prea multe lucruri cu ea, iar razboiul si timpul au facut pierdute mare parte din ele. Doar biblia si o carte de bucate au mai ramas. Din pacate (pentru mine) ambele sunt in ungureste. Mama a reusit sa traduca o parte din retete, asa ca azi va prezint reteta de Tort Dobos.

Cartea de bucate de la bunica e tiparita in 1935 la Budapesta. Nu stiu daca-i reteta originala de tort dobos, dar va asigur ca nu-i luata nici de pe wikipedia si nici de pe vreun alt site de pe internet. Asa arata originalul:

 Am pastrat aceeasi reteta de tort dobos ca in carte, dar am schimbat putin modul de preparare. Asta pentru ca azi avem ustensile care nu existau acum 80 de ani si care ne fac munca mai usoara si mai rapida 😉 Chiar daca la prima vedere tortul pare greu, va asigur ca nu-i asa. Se fac multe blaturi, intr-adevar, dar daca aveti cuptor electric puteti coace mai multe odata. Si, ca sa va fie si mai usor, faceti ca mine: cumparati tavi rotunde de unica folosinta din aluminiu si coaceti blaturile in ele. E simplu si rapid 😉  In reteta din carte scrie ca trebuie facute 12- 14 blaturi, dar eu am folosit niste tavi mai mari, asa ca mi-au iesit numai 8 blaturi. Folositi dimensiunea de tava din reteta de mai jos si ingredientele vor fi destule pentru 12 blaturi, ca in carte.

Tort Dobos – reteta din 1935

 

Timp de pregatire: 30 minute

Timp de coacere: 30 minute

Timp de asamblare: 30 minute

Timp de racire: cateva ore la frigider

Ingrediente  pentru forma rotunda de 22 cm

Pentru blat

  • 10 galbenusuri
  • 6 albusuri
  • 250 g zahar pudra
  • 100 g faina
  • 10 – 14 tavi rotunde de unica folosinta unse cu unt

Pentru crema:

  • 250 g ciocolata amaruie 55% (NU de menaj!)
  • 250 g zahar
  • 6 galbenusuri
  • 250 g unt moale (grasime minim 80%)
  • 2 lingurite esenta naturala de vanilie

Pentru caramel:

  • 300 g zahar tos
  • 200 g alune de padure coapte in cuptor

 

Mod de preparare:

Blaturi: cele 10 galbenusuri se mixeaza 5 minute intr-un castron mare cu zaharul pudra. Se adauga faina si se amesteca bine.
– Numai 6 albusuri se bat spuma tare. Jumatate de spuma se adauga in crema de galbenusuri si cu o spatula (NU cu mixerul) se incorporeaza cu miscari de sus in jos, rotind castronul incontinuu. Se adauga si restul de albusuri spuma, care se incorporeaza in acelasi fel, ca sa nu se lase coca.
– Coca se imparte in mod egal in tavile de unica folosinta si se intinde usor cu o spatula sau cu dosul unei linguri.


– Fiecare blat se coace 5-7 minute in cuptorul preincalzit la 180 C. Se lasa la racit in tavi, apoi blaturile se scot si se pastreaza unul peste altul cu hartie de copt intre ele ca sa nu se lipeasca. Cel mai frumos blat se pastreaza ca sa fie ornat cu zahar ars.
– Crema: untul moale se mixeaza putin, pana devine cremos. Zaharul tos se pune intr-o craticioara, se umezeste cu cateva linguri de apa, apoi se lasa la foc mic pana ce se dizolva bine (se mai poate adauga cate o lingura- doua de apa ca sa nu se caramelizeze). Cand zaharul e complet dizolvat, se ia craticioara de pe foc si se adauga ciocolata taiata in bucati mici. Se asteapta cateva minute, apoi se amesteca bine cu un tel in forma de para, pana ce toata ciocolata s-a omogenizat. Cele 6 galbenusuri se amesteca bine intr-o cana. Craticioara cu ciocolata se pune din nou pe foc mic, pana ce se incalzeste bine (sa nu fiarba). Galbenusurile se adauga incet, in fir subtire, amestecand incontinuu cu telul, ca sa nu se coaguleze in ciocolata fierbinte. Se lasa crema la racit pana ajunge la temperatura degetului. Se adauga untul si vanilia. Se mixeaza bine, pana ce crema e omogena. Aceasta crema se pune intre blaturi, deasupra si de jur imprejurul tortului. Marginile tortului se tapeteaza cu alune de padure macinate.

Caramelul: Lucrul cu caramel nu este foarte complicat, dar trebuie facut cu grija pentru ca acesta e foarte, foarte fierbinte si poate provoca arsuri. Pentru a avea succes, trebuie sa aveti toate ustensilele la indemana si trebuie sa va miscati repede. Zaharul tos se pune intr-o craticioara la foc mediu -mic. Cand incepe sa se caramelizeze, craticioara se misca, in asa fel incat sa nu se arda. Nu este indicat sa se amestece zaharul cu ceva. In acest timp incalziti bine lama unui cutit cu care veti intinde caramelul pe blat. De asemenea trebuie incalzit un alt cutit, cu care trebuie taiat blatul in 8 felii.
– Blatul trebuie pus pe o tava metalica (nu direct pe masa). Cand caramelul e facut, se toarna peste blat si se intinde cu lama cutitului fierbinte. Cu al doilea cutit fierbinte, se taie imediat in 8 felii (mai intai in doua, apoi in 4, apoi fiecare sfert in doua). Aceste felii se pun deasupra tortului, apoi totul se pune la rece pentru cateva ore.

Mai puteti gasi alte retete de Tort Dobos si la

Alina – gand la gand _)
Timea – unul mic, dar voinic
Oana – zice ea ca ar fi reteta originala

COMENTARII
    Alina
    4 Jan 2015
    10:46pm

    Mulțumesc mult pentru link. Adevărul e că a fost o coincidență frumoasă sau poate nimic nu e întâmplător. E mai bună ideea cu tăvile pentru că eu m-am cam enervat. Și eu l-am luat dintr-o carte de bucate de prin 90, a mamei mele. Mi-am propus să fac toate torturile astea vechi și faimoase.

Adauga comentarii