Tort de portocale si ciocolata

Ce avem noi aici? Un tort de portocale si ciocolata, adica un tort de iarna. Dar nu e numai atat. Acesta e tortul pe care l-am facut pentru Dulce Romanie – Provocarea lunii ianuarie, gazduita de Adina- Mitinita.

Este un tort extrem de usor de facut, cu crema curd de portocale si ganache de ciocolata.

Tort de portocale si ciocolata

Ingrediente:
BLAT

  • 200 g unt
  • 5 oua
  • 250 g zahar
  • 300 g faina
  • 100 g ciocolata neagra 55%, topita si racita
  • 100 ml suc de portocale

CURD DE PORTOCALE

  • 200 ml zeama de portocale
  • 5galbenusuri
  • 1 lingurita gelatina
  • 200 g zahar
  • 100 g unt
  • coja rasa de la 2 portocale

 

GANACHE DE CIOCOLATA

  • 200 ml smantana
  • 200 g ciocolata 55%

SIROPUL
se amesteca

  • 200 ml suc de portocale
  • 200 ml vermouth fara aroma

 

Mod de preparare

  • Cu o zi inainte se face curdul de portocale. Pentru asta amesteca 2 linguri de suc portocale cu gelatina si lasa deoparte. Intr-o craticioara amesteca restul de suc de portocale, galbenusurile, zaharul, si coaja de portocala. Adauga untul si, pe foc foarte mic, amesteca incontinuu pana ce crema se intareste (cam 6- 8 minute). Ia de pe foc, adauga gelatina si omogenizeaz-o bine. Pune crema la rece, ca sa se intareasca.
  • Pentru blat: Amesteca bine faina cu praful de copt. Amesteca cu mixerul zaharul si untul, pana devin ca o crema. Adauga ouale pe rand, amestecand putin dupa fiecare. Adauga ciocolata si amesteca. Pune 1/2 din faina, apoi sucul de portocale si restul de faina, amestecand putin dupa fiecare. Toarna coca intr-o tava rotunda de 26 cm, unsa cu unt. Coace cam 30 de minute la 180 C. Lasa blatul sa se raceasca putin in forma, apoi lasa-l sa se raceasca bine pe un gratar.
  • Taie blatul in doua. Stropeste fiecare blat cu sirop, apoi umple tortul cu curdul de portocale.
  • Pentru ganache: Incalzeste smantana pana aproape de fierbere. Pune inauntru ciocolata rupta in bucati. Amesteca pana se omogenizeaza. Lasa la racit, apoi orneaza tortul cu acest ganache.
  • Lasa tortul la frigider cateva ore inainte de a-l servi celor dragi.
Tort de portocale si ciocolata
COMENTARII

Adauga comentarii