Tort de ciocolata fara gluten. Simplu si rapid

Daca va place, ca rog sa intrati pe facebook aici si sa dati un LIKE si un SHARE public. Multumesc ­čÖé

De cand m-a invitat Gourmandelle sa particip la campania „Gatim sanatos si fara gluten cu Dr Schar”, am aflat multe despre intoleranta la gluten. O parte din informatii le-am citit pe internet, dar pe cele mai multe le- am aflat de la colegii mei care sufera de boala celiaca si care inceraca sa duca o viata normala, chiar daca sunt inconjurati de produse cu gluten. Pentru ca, poate nu stiati, glutenul nu se gaseste numai in paine sau in produsele fainoase. Se poate gasi in praful de copt, in pasta de rosii, in sosul de soia si chiar in maioneza cumparata.

Am primit de la Dr Schar un pachet cu produse fara gluten

SAMSUNG

Biscuitii si fulgii de porumb au fost confiscati de baiatul meu, care i-a testat pana n-a mai ramas nimic din ei ­čśŤ Foarte buni! – a fost verdictul lui. Nici nu si-a dat seama ca biscuitii sunt fara gluten. Painea, pastele si faina fara gluten le-am facut cadou colegelor mele, care aveau cu adevarat nevoie de ele. Kathryn s-a grabit sa-si faca niste sendvisuri:

SAMSUNG

Din faina de patiserie m-am hotarat sa fac un tort de ciocolata fara gluten. Foarte simplu si rapid, aromat cu pastai de tonka si capsune. Mi-a placut foarte mult consistenta acestui tort. Blatul este dens (nu pufos ca pandispanul) si seamana cu un fudge de ciocolata. Ca sa va spun drept, nici nu-ti dai seama ca-i un tort fara gluten.

tort de ciocolata fara gluten

Timp de pregatire: 15 + 20  minute

Timp de coacere: 40 min

Timp de racire: cateva ore

 

Ingrediente pentru tava de 26 cm:
Pentru blat:

  • 250 g┬áfaina fara gluten Mix C de la Dr Schar
  • 50 g cacao fara gluten
  • 2 lingurite bicarbonat de sodiu (praful de copt poate avea gluten)
  • 150 g zahar tos
  • 1 lingurita guma de xanthan
  • un praf de sare
  • 1/2 pastaie de tonka, rasa
  • 4 oua
  • 150 ml ulei
  • 300 g iaurt gras

Pentru crema:

  • 200 g mascarpone
  • 100 g zahar pudra
  • 4 linguri cu lichior de capsune (de buna calitate)
  • 6-7 capsune taiate mic

Pentru glazura:

  • 200 g ciocolata neagra
  • 200 ml lapte
  • 10 g gelatina
  • 6-7 capsune

 

Mod de pregatire:

Blatul: Ingredientele uscate se amesteca bine intr-un castron. In alt castron se mixeaza ouale si uleiul, apoi se adauga si iaurtul si se bate bine. Se adauga ingredientele uscate, pe rand cate putin si se mixeaza bine dupa fiecare adaugare. In final coca va fi una destul de elastica (nu pufoasa ca la coca cu faina de grau).

Se pune coca in tava rotunda unsa bine cu unt si se coace in jur de 40 de minute la 180 C. S-ar putea sa fie nevoie de mai mult timp decat la un blat facut cu faina de grau. De aceea incercati cu scobitoarea ca sa vedeti cand e gata. Blatul se lasa la racit pe un gratar. Cand e rece bine, se taie in trei parti egale.

Crema: Se mixeaza mascarponele cu zaharul pudra si lichiorul de capsune pana cand crema este omogena si pufoasa. Crema se imparte in doua si se pune intre blaturile de tort. De asemenea intre blaturi se pun bucati de capsune. Tortul se pune in frigider cateva ore, ca sa se raceasca bine.

Glazura: Ciocolata rupta in bucati mici se pune intr-un ibric impreuna cu laptele. Se incalzeste putin, la foc mic. Se ia de pe foc si se amesteca bine pana se omogenizeaza. In glazura calda se adauga gelatina si se amesteca pana ce aceasta se dizolva. Se lasa putin la racit, apoi se toarna peste tort.

Tortul se orneaza cu capsune

COMENTARII
    Raticide Anticoagulante
    12 Apr 2018
    4:49pm

    Hmm.. cred ca pot sa mai fac un tort, sigur il mancam pana luni cand ne apucam de mancat responsabil. Arata delicios!

Adauga comentarii