Tort cu dulceata de capsuni si bezea

Daca nu a ajuns prajitura de ieri ca sa indulceasca trecerea asta de la vacanta la zilele de munca, azi v-am mai adus o dulcegarie. Este un tort cu dulceata de capsuni,  iar pe deasupra are bezea. In reteta originala scrie ca bezeaua se coace cam doua minute la temperatura inalta in cuptor, dar eu am facut un experiment. Aveam prin dotare o lampa de caramelizat pe care n-o folosisem niciodata, asa ca m-am gandit ca-i timpul. Rezultatul a fost multumitor, zic eu 😉

Dupa cum vedeti, tortul asta are putine grasimi, fiindca doar blatul contine unt. E facut pentru sotul meu care are colecistul cam bolnav si nu are voie grasimi. De aceea in loc sa fie umplut cu crema are intre blaturi dulceata de capsuni facuta asta vara. Eu nu am insiropat blaturile, dar daca voua va plac mai moi puteti sa o faceti.

Si acum reteta, pe care o puteti printa sau o puteti salva pentru mai tarziu 😉

 sursa

Tort cu dulceata de capsuni si bezea

Timp de pregatire: 40 min

Timp de coacere: 20 min

Timp de racire blaturi: 4-5 ore

Ingrediente  pentru 2 tavi rotunde de 25 cm

200 g unt
340 g faina
1 pastaie de vanilie
200 +150 g zahar tos
5 oua
400 g dulceata de capsuni
1 lingurita praf de copt
175 ml lapte
un praf de sare
1/2 lingurita cream of tartar (optional)

 

Mod de pregatire

Blaturile: Faina se amesteca bine cu praful de copt. Pe fundul celor doua forme de tort se pune hartie de copt. Se incalzeste cuptorul la 180 C.
Se mixeaza cateva minute untul cu 200 g zahar. Se adauga 2 oua si 3 galbenusuri (albusurile se pastreaza pentru bezea) amestecand dupa fiecare. Se adauga semintele din pastaia de vanilie si se amesteca. Se adauga 1/2 din faina, laptele, apoi restul de faina, amestecand dupa fiecare. Coca se toarna in mod egal in cele doua forme si se coc 15 minute, sau pana ce trec testul scobitorii. Blaturile se lasa la racit.

Fiecare blat se taie in doua, rezultand 4 blaturi. Intre acestea se pune dulceata de capsuni.

Albusurile se bat cu mixerul pana incep sa-si pastreze forma. Apoi se mixeaza cu zaharul, adaugand cate o lingura, pana ce bezeaua se intareste bine. Optional, se poate pune cream of tartar ca sa se intareasca bezeaua mai repede.

Tortul se orneaza cu bezeaua. Din loc in loc aceasta se ridica cu ajutorul unei linguri. Tortul se introduce in cuptorul incalzit la 200 C (foarte tare) pentru 2-3 minute. Aveti grija ca bezeaua sa nu se arda. Alternativ, bezeaua se poate coace cu o lampa de caramel (lampa de lipit)

COMENTARII

Adauga comentarii