Tort cu dulce de leche din lapte condensat

Acest tort cu dulce de leche si ciocolata este foarte usor de facut si rapid. Eu l-am creat pentru sotul meu, care nu mai poate manca (din motive medicale) nici o crema cu grasimi multe. Prin urmare adio crema de tort cu unt, smantana sau mascarpone. Crema de dulce de leche are grasimi mai putine, chiar daca e cam dulce. Din acest motiv eu am pus mai putin zahar in blat si am ales sa il insiropez cu ceva alcoolic. Dar se poate insiropa si cu suc de portocala, ceea ce il face foarte bun si pentru copii. O sa se indragosteasca de gustul de caramel si glazura de ciocolata.

Crema de dulce de leche se face din lapte condensat. Din acela care se gaseste in cutii ca de conserva. Eu folosesc de cele mai multe ori marca Nestle, dar se mai gaseste si in magazinele rusesti sau marca proprie la Auchan. Sa nu cumparati daca nu scrie ca este lapte condensat indulcit si daca nu e in cutie de conserva. In alt ambalaj nu e ceea ce trebuie, chiar daca la raft scrie lapte condensat. Pentru ca dureaza putin mai mult, e bine sa va programati sa faceti dulce de leche cu ceva timp inainte de a face tortul.

Reteta video o gasiti pe contul meu de Instagram, in Repere , in Dulce de Leche

Tort cu dulce de leche si ciocolata

Timp de coacere blat 20 minute

Timp de pregatire 10 min blat + 20 min asamblare

Timp racire cateva ore

 

Ingrediente pentru o forma rotunda de 25 cm

Pentru blat

  • 5 oua
  • 5 linguri cu ulei
  • 5 linguri cu zahar tos
  • 100 g faina

Pentru crema 1 cutie conserva dulce de leche

Pentru insiropat

  • 3 pliculete cafea instant 3 in 1
  • 150 ml coniac sau whiskey

Pentru glazura de ciocolata

  • 150 g ciocolata neagra sau de menaj adevarata
  • 50 g unt

Fructe pentru ornat

 

Mod de pregatire

Pregatire Dulce de leche

Cu o zi (sau mai multe) inainte se pregateste dulce de leche. Pentru asta o cutie de conserva de lapte condensat se pune intr-o oala si se acopera cu apa. Se fierbe la foc mic acoperita 3 ore. Daca apa scade prea mult, se mai completeaza in asa fel incat conserva sa fie mereu acoperita cu apa. In final conserva se scoate din apa si se lasa la racit. Asta dureaza destul de mult, de aceea prepararea de dulce de leche trebuie facuta in avans. Conserva odata pregatita se poate pastra cateva luni in frigider.

Pregatire blaturi

Forma de tort se unge cu putin unt si pe fundul ei se pune hartie de copt.
Ouale se separa. Albusurile se mixeaza fana cand se formeaza o spuma care isi tine forma, apoi se adauga zaharul cate o lingura pe rand, mixand dupa fiecare, pana ce spuma e tare. Odata rasturnat castronul, spuma nu trebuie sa cada. Gasesti aici cateva sfaturi care sa te ajute.
Galbenusurile se amesteca cu uleiul, apoi se adauga in spuma de albusuri si se amesteca cu o spatula de jos in sus, ca sa nu isi piarda din volum.
Faina se cerne deasupra si se amesteca tot cu spatula, la fel ca mai sus. In final amestecul trebuie sa ramana usor aerat, chiar daca a mai scazut putin.
Se toarna in forma de tort si se coace in cuptorul preincalzit la 180 C, 20 minute. Se verifica daca e copt facand testul cu scobitoarea.
Blatul se lasa la racit cateva ore, apoi se scoate din forma.

Asamblarea Tort cu dulce de leche si ciocolata

Dulce de leche se scoate din conserva, se pune intr-o craticioara si se incalzeste putin ca sa se inmoaie. Se amesteca si va rezulta o crema fina.
Cele 3 plicuri de cafea 3 in 1 se amesteca cu 100 ml apa, apoi se adauga coniacul.
Blatul se taie in 3 parti. Fiecare parte se insiropeaza, iar intre blaturi se pune crema de dulce de leche.
Ciocolata se rupe bucati mici si se pune impreuna cu untul intr-un castron metalic sau din sticla termorezistenta. Acesta se pune deasupra unui recipient in care fierbe apa. Se lasa 10 minute sa se topeasca ciocolata. Se amesteca cu un tel in forma de para si va rezulta o glazura fina, care se toarna peste tort. Cu o spatula glazura se intinde si de jur imprejurul blatului.
Tortul se lasa la racit in frigider. Se orneaza cu fructe sau flori.

 

 

COMENTARII

Adauga comentarii