Tort Bismarck – reteta vintage

In ultima vreme am observat ca incep sa ma preocup de chestiuni vintage. O fi varsta de vina, nu stiu. Mai nou m-am apucat de tricotat. Am facut doua caciuli, doua fulare, un pulover intreg si al doilea e spre terminare, ma uit dupa fire si andrele, etc. Si in ale gatitului e tot asa: m-am hotarat sa fac cat mai multe torturi din cartea de bucate ungureasca mostenita de la bunica. Retete batrane de 80 de ani, pe care imi doresc sa le incerce cat mai multa lume.

Azi e acest tort Bismarck. Fara faina si fara crema. Blatul in sine are o textura putin cremoasa, asa ca nu-i mai trebuie nimic altceva. Fiind un tort dulce si uleios (are multe alune si migdale) , mi se pare foarte buna asocierea lui cu fructe acrisoare. Eu am ales niste physalis, dar data viitoare cred ca o sa-i adaug afine sau mure. Si stati pe aproape, urmeaza si alte torturi vintage ­čśë

Tort Bismarck – reteta vintage

 

Timp de pregatire: 20 minute

Timp de coacere: 25 minute

Timp de racire: cateva ore

 

Ingrediente pentru o tava cu diametrul de 20 cm

  • 6 galbenusuri
  • 4 albusuri batute spuma
  • 150 g zahar pudra
  • 100 g nuci sau migdale, macinate
  • 100 g alune de padure, macinate
  • 100 g ciocolata rasa
  • 2 lingurite cu cafea macinata foarte fin
  • coaja de la 1/2 de lamaie bio

 

Mod de pregatire:

Cuptorul se incalzeste la 180 C. Tava se unge bine cu unt. Ciocolata se rade pe razatoarea mare, sau se taie foarte fin cu un cutit. Albusurile se bat spuma tare.
Galbenusurile se mizeaza cateva minute cu zaharul pudra, pana ce rezulta o crema deschisa la culoare (cam 3 minute). Se adauga nucile, migdalele, cafeaua, coaja de lamaie bio si ciocolata rasa. Se mixeaza bine.
Se adauga jumatate din spuma de albusuri, care se incorporeaza cu grija, cu o paleta, ca sa nu se lase coca. Aceasta se face prin miscari de jos- sus, nu circular, invartind in acelasi timp castronul. Metoda o puteti vedea aici. Se incorporeaza in acelasi timp si restul de albusuri spuma.
Coca se pune in tava rotunda, si se coace 25- 30 de minute la 180 C. (sau pana ce o scobitoare introdusa in blat iese curata)
Acest tort Bismark se poate umple cu crema, dar fiind foarte consistent se poate manca si simplu. O garnitura de fructe acrisoare este de asemenea foarte potrivita.

Sfaturi:
– folositi ciocolata amaruie (cu 55% cacao) de buna calitate, nu ciocolata de menaj
– pentru ca albusurile sa se bata bine castronul trebuie sa fie foarte curat, nu din plastic (pentru ca acestea nu se pot curata foarte bine de grasime)

Mai gasiti torturi fara faina si la

Cristina – cu muuulta ciocolata
Claudia – insiropat si cu frisca
Monica – visul unei nopti de vara ­čśë

COMENTARII
    Claudia
    20 Jan 2015
    11:18am

    Si mie imi place si orice e vintage. O fi varsta, zic si eu ca si tine ­čÖé
    Iar tortul tau vintage este deosebit. Mi se pare interesanta ideea de a pune fructe in loc de frisca sau crema. E si mai sanatos asa.
    Cam greu sa renunt eu la frisca si/sau ciocolata pentru ca imi plac foarte mult dar cred ca ar fi bine sa incerc si varianta ta vintage.
    Cu siguranta e la fel de bun tortul si asa, simplu, doar cu fructe. As alege murele ­čÖé

Adauga comentarii