Tocanita de vita cu rosii uscate si ciuperci

 

Iarna, cand e frig si ninge de nu se mai opreste, gatesc carne de vita. Imi aleg o zi in care am mai mult timp liber si fac tocanita de vita. Timpul imi trebuie nu pentru ca ar fi cine stie ce fel de mancare complicat de facut, ci pentru ca se gateste lin, fara graba. Tai carnea bucatele si o pun intr-o cratita cu peretii grosi, sa fiarba molcom la foc mic, acoperita. Langa ea arunc cateva legume, ca sa aromatizeze sosul. Si totul e stropit cu vin rosu sec. Fiertura dureaza asa cam la 1-2 ore, ca sa se inmoaie bine carnea si sa se intrepatrunda toate aromele. Si, spre final, gustul e imbogatit cu cateva rosii si ciuperci de padure pe care le-am uscat asta- vara si pe care le-am pastrat in ulei. Rezultatul final e o mancare care iti va aduce caldura verii cu fiecare imbucatura.

Nu uitati ca puteti printa reteta 😉 Sa aveti pofta.

Tocanita de vita cu rosii si ciuperci uscate

Tocanita de vita cu rosii uscate si ciuperci

TIMP DE PREGATIRE: 15 MIN
TIMP DE GATIRE: 120 MIN
TIMP TOTAL: 2 Hr si 15 min
PORTII: 4

 

INGREDIENTE

  • 600 g pulpa de vita, taiata cuburi mari
  • 2 cepe medii, tocate
  • 3 morcovi medii, taiati rondele
  • 1 telina mica, taiata cubulete
  • 6 catei de usturoi, tocati
  • 8 rosii uscate
  • 8 ciuperci uscate
  • 6 linguri cu ulei de masline extravirgin
  • 300 ml vin rosu sec
  • sare, piper dupa gust
  • frunze de patrunjel

 

MOD DE PREGATIRE

Uleiul se incalzeste intr-o cratita cu fundul gros. Cuburile de carne (uscate cu prosoape de hartie) se auresc usor pe toate partile in ulei. Se adauga ceapa, morcovii, telina si cateii de usturoi. Se pune vinul si se lasa sa dea un clocot. Cratita se acopera cu un capac etans si mancarea se lasa sa fiarba la foc mic. Din cand in cand se verifica, ca sa nu scada prea mult sosul si sa se arda mancarea. Se mai poate adauga cate putina apa.

Cand carnea e aproape fiarta bine (dupa 1-2 ore de fiert) mancarea se potriveste de sare si piper, se adauga rosiile si ciupercile uscate si se mai fierbe 15 minute. Tocanita de vita se ia de pe foc si se presara cu patrunjel tocat.

COMENTARII
    Diana
    28 Jan 2014
    9:54am

    Stii ca n-am uscat niciodata rosii ? Am totusi o cutie mare , ce mama soarelui sa fac din/cu ea ? :d
    Brandusa , imi place si tocanita , dar vasul , mmmmmmmmm , imi plac rau de tot vasele astea si le cumpar dar le si pastrez

Adauga comentarii