Tarta cu rubarba si zmeura – reteta cu un ou, fara lapte

Azi e despre tarta cu rubarba si zmeura. Inainte de a scrie reteta sunt curioas daca stiti ce e rubarba. Eu am descoperit-o foarte tarziu in viata, pentru ca prin sudul Romaniei nu se cultiva si nici nu se mananca. Planta acesta cu gust dulce acrisor nu e un fruct. Arata ca un tufis cu tije lungi si rosiatice si frunze mari verzi. Se consuma doar tijele, pentru ca frunzele sunt toxice.

Tijele sunt foarte bine in gemuri, jeleuri, prajituri, tarte.

Tarta cu rubarba si zmeura

Timp de pregatire 50 min

Timp de coacere 25 min

Ingrediente pentru o tava 25 cm x 25 cm

Pentru crusta

  • 100 g unt rece
  • 150 g faina
  • 1 ou
  • putina sare
  • hartie de copt + 300 g fasole sau orez (sau greutati speciale din ceramica)

Pentru crema

  • 300 g rubarba
  • 100 g zmeura
  • 100 g zahar
  • 50  ml apa
  • 1 lingura cu amidon de porumb

Mod de pregatire

Mai intai se pregateste crusta de tarta. Se poate face manual, dar eu folosesc robotul de bucatarie pentru ca e mai rapid.
Untul se taie bucati si se pune intr-un robot de bucatarie impreuna cu faina si putina sare. Se amesteca cateva secunde, pana ce are textura unui nisip. Se adauga oul si se mai amesteca cateva secunde, pana ce se formeaza o bila de coca.

Coca se scoate din robot, se presara cu putina faina si se intinde putin mai mult decat marimea tavii. Coca se pune in tava, inclusiv pe margini, apoi se lasa la rece in frigider 30 minute. Dupa acest timp coca se inteapa din loc in loc cu o furculita (ca sa nu se umfle la copt), se acopera cu o foaie de copt si desupra se pune fasolea / orezul pe post de greutati. Coaja de tarta se coace 15 minute in cuptorul incins la 180 C, adica doar pe jumatate.

In timp ce coaja de tarta e la cuptor se pregateste umplutura de tarta. Rubarba se spala si din partea mai colorata se taie bastonase de aproximativ 5 cm lungime, pentru ornare.

Restul de rubarba taie mic si se pune intr-o craticioara impreuna cu zmeura, apa si zaharul. Se gatesc pe foc mic pana ce fructele se inmoaie bine (cam 10 minute). Amidonul se amesteca cu o lingura de apa pana ce se dizolva. Se amesteca in gemul de fructe si se fierbe la foc mic 3-4 minute, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda de fundul cratitei.

Gemul se toarna peste coaja de tarta si se orneaza cu bastonasele de rubarba. Se coace la 180 C inca 15 minute.

 

COMENTARII

Adauga comentarii