Tarta cu rosii si migdale

Acum, la sfarsitul lui august, rosiile mi se par mai gustoase chiar decat cele de la inceputul sezonului. Sunt carnoase si au o dulceata aparte. De aceea m-am hotarat sa le fac vedete. Tarta cu rosii si migdale se numeste bunaciunea de azi. I-am zis eu tarta, dar blatul e de fapt foitaj. Unul tare bun, cumparat prospat si nu congelat, de la Lidl. L-am mai probat intr-o prajitura cu prune si are toate calitatile pe care ti le doresti la un foitaj. Daca va hotarati sa il luati, aveti grija ca e mic si, pentru o tava de aragaz, aveti nevoie de doua bucati.
Tarta mea, pe langa rosii, are o crema de branza. Frumusetea e ca puteti folosi orice tipuri de branza aveti prin frigider si va plac. Cel mai bine ar fi sa combinati una mai moale si mai cremoasa (branza de vaci, ricotta, telemea moale, branza de capra) cu una care se topeste si se intinde la copt (parmezan, cascaval). Cat despre plante aromatice, ce va place aia sa puneti. Eu mai aveam niste cimbru verde prin gardina, asa ca asta am folosit. 

Tarta cu rosii si migdale

 

reteta adaptata dupa Yotam Ottolenghi

Timp de pregatire: 20 minute

Timp de coacere: 30 minute

 

Ingrediente pentru o tava de 40 cm x 40 cm

  • un pachet de foi de placinta (sau doua mai mici)
  • 150 g unt moale
  • 2 oua
  • 3- 4 linguri cu pesmet
  • 100 g migdale macinate
  • 3 catei de usturoi, pisati
  • 100 g branza moale (de vaci, ricotta, de capra, etc)
  • 50 g cascaval ras (sau parmezan)
  • 1 kg de rosii (aproximativ)
  • cateva ramuri de cimbru
  • 50 g masline fara samburi
  • putin ulei de masline

 

Mod de pregatire:

Untul moale se mixeaza pana devine cremos. Se adauga o lingura de pesmet si un ou, apoi se mixeaza din nou. Pesmetul se pune ca sa nu se taie crema. Se mai adauga o lingura de pesmet si al doilea ou, care se mixeaza si el. Restul de pesmet se pune in final, numai in cazul in care crema e prea apoasa, in functie de branza folosita.
Se adauga migdalele macinate, usturoiul zdrobit, frunze de cimbru si se mixeaza. Cu o paleta se incorporeaza branza si cascavalul ras. Se adauga sare si piper dupa gust.

Tava se unge cu putin ulei, apoi in ea se pune foitajul, in asa fel incat sa fie ridicat putin pe margini. Crema de branza se intinde bine pe toata foaia.
Rosiile se taie rondele si se pun peste crema de branza. Se presara cu putina sare, piper, ulei de masline si frunze de cimbru. Din loc in loc se pun maslinele.

Tarta cu rosii si migdale se coace in cuptorul preincalzit, la 180 C, pentru 30 de minute, sau pana ce rosiile sunt gatite si foitajul devine auriu.

 

COMENTARII

Adauga comentarii