Tarator – supa rece de castraveti cu iaurt

Uite ca mai e putin si se termina vara. Calendaristic, pentru ca daca e sa ne luam dupa ce spun meteorologii, si in septembrie o sa fie vreme de balaceala in mare. Dar eu nu stiu daca o sa mai ajung in vreun weekend, asa ca raman cu dorul de mare pana la anu’. De aceea azi m-am hotarat sa recreez o supa pe care am mancat-o de foarte multe ori la mare in Bulgaria: Tarator. E o supa facuta la rece din catraveti si iaurt, fara foc, tocmai buna cand te intorci incalzit si insetat de la plaja.

Ca sa va spun adevarul, am aflat de supa asta doar cu doua zile inainte de a pleca in Bulgaria, de la cele doua marunte care bucataresc pe blogul MiniChefs. Si daca doi copii (din care cel mai mare are vreo 6 ani) au reusit sa o faca, va dati seama ce usor se pregateste!

Supa asta Tarator e un fel de tzatziki mai subtire si, dupa cate am citit, provine la origini din Persia. E un fel de mancare cararcteristic Balcanilor, care se gaseste nu numai in  Bulgaria, ci si in Albania, Serbia, Turcia. Cred ca e timpul sa o adoptam si noi 🙂

Tarator

Ingrediente pentru 6 persoane:

  • 500 g castraveti, curatati de coaja
  • 500 ml iaurt gras
  • 200 ml apa plata (sau apa fiarta si racita)
  • 100 g nuci
  • 4 catei de usturoi, pisati
  • 1 legatura marar, tocata marunt
  • sare dupa gust

Cum se face:

  • Castravetii se pot taia cubulete, rade prin razatoare sau (asa cum am facut eu) se pun in blender impreuna cu usturoiul, iaurtul si apa. Se mixeaza bine.
  • Nucile se maruntesc cu un cutit, apoi se amesteca in supa impreuna cu mararul. Supa se sareaza dupa gust si se pune in frigider cateva ore.
  • Supa se serveste de la frigider, eventual cu cateva cuburi de gheata.
COMENTARII
    Adela Zilahi
    26 Aug 2012
    7:16pm

    Am tot vazut supa , pe mai multe bloguri dar inca nu am incercat, sunt tare curioasa!! Pupic si o seara placuta!!

Adauga comentarii