Taitei cu varza – Reteta transmisa genetic in familia mea

Nu glumesc! Placerea de a manca acesti taitei cu varza pare a fi transmisa genetic in familia mea. Vine pe linia mamei, de la mama ei, sasoaica din Viseul de Sus, care acum mai bine de 70 de ani s-a casatorit si a venit sa traiasca pe langa Giurgiu.

Cum altfel as putea sa-mi explic fenomenul prin care, nimeni care n-are legaturi de sange cu bunica nu pare sa indrageasca felul asta de mancare. Pe cand noi, ceilalti (mama mea, sora, nepoata, baiatul meu, eu insami) cum da prima varza ne si repezim la tarabe s-o cumparam. O aducem acasa ca pe un trofeu indelung asteptat toata iarna si o pregatim salivand la gandul bunatatii ce urmeaza.

Recunosc ca mancarea asta n-are nimic special. Ingredientele sunt foarte simple, cele din titlu: varza si taitei. Nici eu nu inteleg de unde vine gustul care m-a vrajit. Dar ce importanta mai are cand ma aflu in fata farfuriei aburinde.

Taitei cu varza

Taitei cu varza

Pentru 3 -4 persoane ai nevoie de

  • varza, cam 1 kg
  • 1 pachet taitei
  • 5 linguri ulei
  • 2 lingurite piper (sau chiar mai mult)
  • sare

Mai intai taie varza marunt. Mie imi place sa simt varza in mancare, asa ca n-o tai chiar fideluta. Presar-o cu sare si las-o pana se inmoaie. Stoarce bine varza de sucul format.
Intr-o tigaie mare incalzeste uleiul si caleste varza, la foc nu prea mare ca sa nu se arda. Cand e calita bine adauga piperul si amesteca. Chiar daca pare mult, piperul e cheia in mancarea asta. Fara el n-are nici un gust. Incearca sa pui pana ce incepe sa piste putin (sau mai mult daca iti place hot).
Pune taiteii la fiert in apa fiarta. Fierbe-i al dente. Pune-i in tigaia cu varza, amesteca si prajeste putin taieteii.
Poti manca taiteii cu varza atat calzi, cat si reci. Mie imi plac in amandoua felurile.

COMENTARII
    Cristina
    5 May 2010
    5:59am

    Foarte bun!
    Nu are ingrediente multe si complicate, insa gustul e divin! Ia sa fac si eu zilele astea. Multumesc de idee!

    Simona
    5 May 2010
    8:34am

    Si noi preparam mancareata dar mai adaugam un pic de boi in varza cand se caleste, incearca si varianta noastra.

Adauga comentarii