Supa cu linte rosie si lapte de cocos / Red Lentil Coconut Milk Soup

Cred ca pana acum, cine ma viziteaza mai des a inteles ca pe langa briose, supele sunt o constanta in meniul familiei mele. De aceea incerc sa le diversific cat pot de mult. Pentru astazi am pregatit o supa thai, putin picanta de la ardeiul iute, putin acra de la zeama de lamaie si foarte aromata de la laptele de cocos. O supa cu linte rosie si lapte de cocos

Cat despre laptele de cocos, vreau sa va spun ce tzeapa am luat cumparandu-l pe cel care se gaseste in magazinele Cora, marca Shan’ shi (e intr-o conserva metalica rosie). Cea mai mare porcarie pe care am vazut-o. Nu am citit eticheta cand l-am cumparat, dar cand l-am deschis in loc sa gasesc lapte de cocos am gasit o pasta albicioasa, fara nici un lichid. Asta pentru ca e plin cu agenti de ingrosare. N-o sa mai cumpar niciodata si nici pe voi nu va sfatuiesc sa luati. Cel mai mult imi place laptele de cocos de la Mega Image, in cutiute de carton. Pe acela l-am folosit aici. De asemenea si pasta de lemongrass tot de la Mega Image o am.

 

Supa cu linte rosie si lapte de cocos

Ingrediente pentru 8 persoane:

  • 3 linguri ulei de porumb
  • 3 cepe mari, rosii (sau albe, dar cu ceapa rosie arata mai frumos), taiate marunt
  • 4 catei de usturoi, feliati
  • 1 lingurita pasta lemongrass (sau 4 cm lemongrass taiata marunt)
  • 1 ardei iute uscat, fara seminte (sau cu seminte daca iti place foarte iute)
  • 500 g linte rosie, spalata
  • 2 lingurite coriandru praf
  • 1 lingurita boia iute de ardei
  • 500 ml lapte de cocos (poti pune pana la 700 ml)
  • 2 l supa clara de pui/vita/legume
  • 2 l apa
  • sucul de la 2 lamai
  • 5 cepe verzi, taiate marunt
  • optional: patrunjel taiat marunt
  • sare, piper dupa gust

Cum se face:

  • Incalzeste uleiul intr-o oala de 6 l si adauga ceapa, usturoiul si ardeiul iute. Amesteca la foc mic cam 5 minute, pana cand se inmoaie. Ai grija sa nu se arda.
  • Adauga pasta de lemongrass, praful de coriandru si lintea. Amesteca putin.
  • Toarna laptele de cocos, supa si apa. Amesteca bine. Mareste focul, pana ce supa incepe sa fiarba. Da focul mic si lasa sa fiarba 30 – 40 minute, pana ce toate legumele sunt gata.
  • Gusta de sare si piper. Ia de pe foc. Pune ceapa verde, zeama de lamaie si patrunjelul.
  • Se serveste calda cu paine naan

 

English version

If you read my blog, you already noticed that beside the cupcakes, the soups are part of our daily meals. That is why I am always searching for new recipes. For today I coked a Thai one, which is spicy from chilli, sour from lemon and richly flavored from the coconut milk. It is substantial, so is almost a meal in itself. Serve it with some naan bread.

Ingredients for 8 servings: 
  • 3 tablespoons corn oil 
  • 3 large onions, red (or yellow, but looks beautiful with red onions), finely chopped
  • 4 cloves garlic, sliced
  • 4 cm lemongrass, finely sliced
  • 1 dried chili peppers, seeded, chopped (or with seeds if you like very hot) 
  • 500g red lentils, washed
  • 2 tsp coriander powder
  • 1 tsp chilli powder
  • 500 ml coconut milk (you can put up to 700 ml)
  • 2 liters chicken / beef / vegetable broth
  • 2 l water
  • juice of 2 lemons
  • 5 green onions, finely chopped
  • Optional: chopped parsley
  • salt and pepper to taste
 
How to:
  • Heat the oil in a 6 l pan. Add onions, garlic, chilli and lemongrass. Cook 5 min, stirring from time to time, until the onion have softened (attention not to brown it)
  • Add the lentils and the spices. Pour in the coconut milk, the broth and the water. Mix well. Bring to the boil. Simmer for 30 – 40 min, or until the lentils are soft and mushy.
  • Add the spring onions, lemon juice and chopped parsley. Season with salt and pepper. 
  • Serve hot, with naan bread
COMENTARII
    Andreea
    4 Apr 2011
    8:42pm

    Cred ca ne-a lovit pe toti febra laptelui de cocos :)). Eu am facut o prajiturica cu lapte de cocos, cocos si ananas. Si am mai vazut prin bloguri, nu mai stiu siguri pe unde supe thailandeze cu lapte de cocos. Oare ce o fi zilele astea? 🙂 Super reteta, o sa o incerc si eu!

Adauga comentarii