Scoici Saganaki / Mydia Saganaki

Va povesteam asta vara despre minunata mea vacanta in Grecia. Acolo ne-am delectat numai cu mancare traditionala, printre care si scoici saganaki. Mi-a placut ata de mult reteta, incat am hotarat sa o fac si eu imediat ce ajung acasa. Dar m-am luat cu altele, si in plus nu am stiu in care produs sa am incredere, care e cel mai bun. Intamplarea a facut ca magazinul online Sea-Way (ce apartine R-Family) sa imi ofere spre testare cateva din produsele lor. Printre care si carne de midii congelata, din care am facut scoici saganaki. Si, ca sa va spun parerea mea, scoicile mi-au placut. Sunt mari, se comporta bine la gatire si au un gust foarte apropiat de cel al scoicilor proaspete.

In Grecia, Saganaki se refera in primul rand la un tip de tigaie din cupru, cu doua manere, in care se pregatesc diferite feluri de mancare. Printre ele ar fi branza saganaki, in care o branza speciala (haloumi, gravieta sau feta) este prajita in tigaie, apoi servita cu pita si stropita cu lamaie. Din fructe de mare (creveti sau scoici) se face un alt tip de saganaki: cu sos se rosii aromat si putin iute. In aceasta se pune branza feta. 

Scoici Saganaki

Nu uitati ca puteti printa reteta, sau o puteti salva pentru mai tarziu 🙂

Scoici Saganaki

Timp de pregatire: 10 minute

Timp de gatire:20 minute

Ingrediente pentru 4 persoane:

  • 500 g carne de scoici (congelata)
  • 1 ceapa mare, tocata
  • 5 catei de usturoi, tocati
  • 1/2 ardei iute, tocat
  • 400 ml suc de rosii (sau 3 rosii)
  • 150 g branza feta
  • 4 linguri ulei de masline extravirgin
  • 1 lingurita oregano uscat
  • 1 legatura mica de patrunjel

 

Mod de pregatire:

Uleiul se incalzeste intr-o tigaie. Se adauga ceapa si se caleste la foc mic, pana ce devine translucida (2 minute). Se adauga usturoiul, ardeiul iute, oregano si sucul de rosii. Se lasa la fiert, la foc mic, 10 minute (sau pana ce legumele sunt fierte si se leaga sosul).
Se adauga carnea de scoici congelata si se fierbe pana ce se inmoaie (cam 5 minute). Se adauga branza feta rupta in bucati, se amesteca bine si se mai fierbe 2 minute. Se ia de pe foc si se adauga patrunjelul tocat. Se amesteca bine.
Scoicile saganaki se servesc cu paine prajita unsa cu ulei de masline si presarata cu oregano

COMENTARII
    Stifado | Food and beyond…
    10 Dec 2013
    9:54am

    […] blogurilor culinare (să trăiești Uică, excelentă idee ai avut!) și am dat peste niște “mythia saganaki” proaspăt pregătite de Brândușa, întru amintirea vacanțelor grecești (oare câți bloggeri […]

Adauga comentarii