Salata cu tofu marinat {de post}

Nu stiu cum se face, dar pana acum nu am mancat tofu. Asta in primul rand pentru ca am auzit atatea despre soia modificata genetic, incat mi-a pierit tot cheful sa o folosesc in vreo reteta. Fiind insa foarte curioasa sa aflu ce gust are, m-am hotarat totusi sa acord o sansa unui brand care se lauda ca ar folosi soia nemodificata genetic. Nu prea cred eu ce se scrie la noi pe mancare, dar m-am gandit ca o data n-are ce sa-mi faca rau ­čśŤ Si uite asa a aparut aceasta salata cu tofu.

Inainte m-am documentat despre cum se gateste tofu, intrucat am auzit prin targ ca daca o mananci asa simpla e cam fada si fara gust. Ce am aflat va spun si voua. In primul rand sa stiti ca tofu absoarbe din saramura in care sta. De aceea mai intai trebuie presata putin ca sa iasa zeama (ce nu are un gust prea bun). Ca sa fie mai eficient, sa puneti hartie absorbanta atat deasupra cat si sub bucata de tofu. Si peste ele un platou sau cratita mai grea. Nu puneti ceva foarte greu, pentru ca ar putea rupe bucata de branza. Lasati asa vreo jumatate de ora (se poate si mai mult, daca va ajunge timpul).

Dupa ce ati terminat cu asta, urmeaza marinarea. Aici puteti sa folositi ce arome va plac: ierburi mediteraneene, arome indiene, tailandeze, etc. Amestecati mirodeniile cu putin ulei (si/sau zeama de lamaie), acoperiti bine bucatile de tofu cu marinada si le lasati in ea cateva ore (chiar si peste noapte). Dupa aceasta gatiti putin branza, cel mai bine la gratar, sau la tigaie. Si folositi bucatile de banza aromata si moale in orice preparat.

Eu am marinat  tofu cu putin oregano uscat, dar aroma preponderenta a fost de paprika afumata. Daca nu ati folosit pana acum aroma asta, habar nu aveti ce ati pierdut. Este o paprika dulce, nu iute, iar aroma de fum e delicioasa. Se poate cumpara online, la Magazinul de mirodenii. Acolo veti gasi nu numai multe condimente, dar si niste oameni foarte inimosi si pasionati de tot ce-i aromat. (Va multumesc, dragilor)

Nu uitati ca puteti printa reteta, pentru mai taziu ­čśë Sa aveti pofta!

Salata cu tofu marinat

Salata cu tofu marinat

Ingrediente

300 g tofu simplu
4-5 linguri cu ulei de masline extravirgin
2 lingurite [paprika afumata|http://magazinuldemirodenii.ro/hot-spot/54-paprika-afumat-50g-din-spania.html]
1 lingurita oregano uscat
1 salata verde
1 legatura leurda
1/2 legatura patrunjel verde
5- 7 ridichi de luna
zeama de la o lamaie
sare dupa gust

 

Mod de pregatire

Se scoate bucata de tofu din cutie si se sterge cu servetele de hartie. Se pun cateva servetele dedesupt, cateva deasupra, iar peste ele se pune o greutate. Se lasa 30 de minute, ca sa iasa apa din tofu.
Paprika afumata, oregano si doua linguri de ulei se amesteca bine intr-un castron nu prea mare. Branza se taie in cuburi mai mari si se da prin marinada din castron. Se acopera si se lasa la marinat minim o ora (se poate lasa si peste noapte).
Salata, leurda si patrunjelul se spala si se rup in bucati. Ridichile se spala si se taie felii subtiri. Se amesteca intr-un castron incapator. Sare, ulei si zeama de lamaie se pun dupa gust, in momentul servirii.
Bucatile de tofu se gatesc pe gratar (sau intr-o tigaie antiaderenta) pe toate partile. Se taie si se pun in salata.

COMENTARII

Adauga comentarii