Rata cu varza dulce, chimion si mere

Ce avem noi aici? Rata cu varza dulce. Simplu si banal ar zice unii. Da si nu. Asta pentru ca desi e o reteta foarte simpla, asocierea dintre rata, varza, mere, chimion si ce am mai pus eu pe acolo a schimbat radical gustul clasic. Aceasta este o reteta normanda, asa ca m-am gandit ca cel mai bine ar fi s-o gatesc intr-o cratita de ceramica Emile Henry. Rosioara asta s-a comportat impecabil si direct pe flacara de la plita, si in cuptor unde a transpirat la 200 C. Si, in plus, a tinut mancarea calda vreo 7 ore, ca dupa aia am transferat-o eu in altceva, ca nu se mai racea odata s-o pot pune in frigider.

Mare grija sa aveti cand o folositi pentru prima oara, ca sa nu apara mici crapaturi in ceramica. Toate indicatiile vin odata cu cratita, dar mie mi s-au parut interesante, asa ca vi le spun si voua: in cratita noua se pune lapte cat sa-i acopere fundul, apoi se pune pe plita si se lasa pana cand laptele fierbe. Se ia de pe foc si se lasa la racit. Abia apoi se spala bine cratita si poate fi folosita la orice tip de mancare. Daca va place craticioara mea, o puteti gasi in multe alte forme si culori pe siteul Kitchen Shop. Eu am folosit-o cu mare succes si cred ca-si merita banii.

Rata cu varza dulce, chimion si mere

Rata cu varza dulce, chimion si mere

Ingrediente pentru 4 persoane:

  • 2 pulpe si 2 aripi de rata crescuta la tara (cumparata daca nu gasesti altfel)
  • 1 varza (cam 1 kg) taiata mare
  • 1 ceapa, tocata
  • 3 catei de usturoi, zdrobiti
  • 100 ml supa clara de pui (sau apa)
  • 200 ml vin alb
  • 1 lingurita rasa de seminte de chimion
  • 2 mere, curatate si taiate felii mari
  •  sucul de la 1/2 de lamaie
  • sare, piper dupa gust

Mod de pregatire:

  • Incalzeste cuptorul la 200 C.
  • Incalzeste cratita la foc moderat si pune in ea (fara nici un fel de grasime) bucatile de carne cu pielita in jos. Intoarce-le de cateva ori, pana cand devin aurii pe toate partile (cam 15 minute). Scoate-le pe o farfurie. Scurge grasimea din cratita si lasa doar 2-3 linguri.
  • Pune ceapa in cratita si, la foc mic, las-o cam 5 minute pana se inmoaie. Adauga usturoiul si lasa-l 1-2 minute. Pune in cratita merele si supa clara de pui si fierbe-le acoperit, la foc mic, pana ce merele se inmoaie.
  • Scoate merele din cratita. Pune in ea varza, apoi deasupra pune bucatile de carne si merele. Presara cu chimion, sare si piper. Toarna deasupra vinul si sucul de lamaie.
              
  • Acopera cratita si pune-o la cuptor 30 de minute. Da jos capacul si mai las-o 15 minute, pana ce se aureste carnea.
  • Mancarea se poate servi cu putina smantana deasupra.
COMENTARII
    The Wandering Oltean
    10 May 2012
    8:08pm

    Arata ca de zile mari!!!
    Reteta asta este exact pe sufletul meu. Nu m-am gindit niciodata exact pe ce pozitie ar fi rata pe varza in lista mea de preferinte, dar cu siguranta este destul de sus.

Adauga comentarii