Quiche lorraine

Am facut azi cea mai simpla tarta care poate exista. Tinand cont de cat e de gustoasa, pot intelege de ce e preferata francezilor. Quiche lorraine e de fapt o super omleta pusa intr-o coaja de tarta. De aceea mie imi place sa o fac pentru micul dejun de duminica. Pregatesc coaja de tarta de cu seara, apoi dimineata in 20 de minute tarta e coapta. Timp in care pregatesc salata si cafeaua. Ce poate fi mai imbietor intr-o dimineata de duminica?

Quiche lorraine

 

Timp de pregatire: 10 minute

Timp in frigider: 30 minute

Timp de gatire: 45 minute

 

Ingrediente pentru tava cu diametru 25 cm:
Pentru crusta:

  • 150 g unt rece, taiat cubulete
  • 300 g faina
  • 1 ou

Pentru umplutura:

  • 200 g bacon afumat taiat cubulete
  • 100 g branza sarata , sfaramata (pate fi si telemea)
  • 4 oua batute usor
  • 200 ml smantana
  • 200 ml lapte
  • un praf de nuscoara

 

Mod de pregatire:
Mai intai se face coaja de tarta. Se amesteca faina cu untul rece, pana ce se formeaza un amestec nisipos. Se adauga oul si se  framanta putin, numai  pana se omogenizeaza. Daca nu s-a format o bila de coca se adauga cate o lingura cu apa rece, amestecand numai pana ce toate ingredientele se leaga. Se acopera coca cu folie de plastic si se pune in frigider 30 minute. Cand ai scos coca din frigider, incalzeste cuptorul la 190 C,
Pe masa data putin cu faina se intinde coca cu sucitorul, pana cand e destul de mare sa acopere tava de tarta. Se pune coca in tava, apasand bine pe curbele de pe margine. Se inteapa fundul din loc in loc cu o furculita. Se pune hartie de copt pe  fundul tartei si se umple cu boabe de fasole. Modul acesta de a coace tarta se numeste „in orb” si se face asa pentru ca fundul tartei sa nu se umfle si sa se deformeze.
Se coace tarta 15 minute la 180 C. Se scoate hartia si fasolea si se mai coace tarta inca 5 minute, pana cand capata o usoara culoare aurie. Coaja de tarta se poate pastra la rece pana a doua zi, sau se poate folosi imediat. In acest caz, in timp ce este in cuptor, se pregateste umplutura.

Pentru umplutura se incalzeste o tigaie termorezistenta in care se auresc uscat (fara ulei) cuburile de bacon.  Se scurge grasimea care a ramas dupa prajit. Intr-un castron se mixeaza smantana, laptele si ouale. Se adauga branza faramitata si nucsoara si se amesteca. Se potriveste de sare. In coaja de tarta se pun cuburile de bacon, apoi deasupra se toarna amestecul din castron. Acest quiche lorraine se coace 25 minute (sau pana devine aurie) in cuptorul preincalzit la 190 C.

COMENTARII

Adauga comentarii