Pui pane indian (Chicken pakora) si Sos de menta

 

Cat de multe stiti despre bucataria indiana? V-ati gandit vreodata ca, atata timp cat n-ati testat-o, toate lucrurile pe care le-ati auzit sunt de fapt niste prejudecati nefondate? Inainte de a va povesti reteta mea de pui pane, voi incerca sa va dau cateva motive sa incercati retete indiene.

  1. In bucataria indiana se folosesc condimente ca turmeric, ghimbir, usturoi, ardei iuti, care nu sunt numai alimente, ci medicamente naturale;
  2. O retete autentica indiana contine produse si ingrediente proaspete, fara aditivi si potentiatori de aroma;
  3. Mancarurile nu trebuie sa fie iuti, asa cum crede toata lumea. Gradul de iuteala si-l alege fiecare, adaugand mai mult sau mai putin ardei iute. In schimb modul delicat in care se imbina condimentele a fost adus la rang de arta;
  4. Nu toate retetele contin zeci de condimente, de care nici nu ati auzit pana acum. Bucataria indiana e asa de veche, incat a avut timp sa experimenteze si sa creeze mancaruri in care un singur condiment sa puna in valoare niste ingrediente banale.
  5. Mancarea indiana nu este grasa si nesanatoasa. In unele retete am gasit si eu cantitati destul de mari de ghee (unt clarificat), dar in locul lui eu am pus ulei in cantitate mult mai mica. De fapt depinde de fiecare daca foloseste 2 linguri cu ulei, sau 20
  6. Si v-as da un sfat: sa nu folositi praf de curry in loc de condimentele prevazute in reteta autentica. De fapt nici o reteta adevarata se face cu praf de curry. Ocoliti retetele care contin asa ceva. Praful de curry e o blasfemie pentru papilele gustative. Mixul de arome folosit in mancarurile indiene se numeste de fapt GARAM MASALA, si se poate face foarte usor in casa (eu asa fac).

Sa va povestesc acum despre reteta de azi: pane de pui cu arome indiene, numit Chiken Pakora. Pakora este de fapt coca de pane, in care se pot praji nu numai bucati de carne, ci si legume. Pentru a face paneul se foloseste faina de naut, nu de grau. Sosul de menta este o incantare. Mie nu-mi plac prea mult lucrurile prajite, dar combinatia intre puiul pane si sosul racoritor m-a acaparat de la prima imbucatura.

In reteta veti intalni destul de multe ingrediente. Vreau sa stiti ca pe toate le-am cumparat de la noi. Faina de naut si cea de orez eu le am de la un magazin arabesc, dar am cautat pe internet si sunt cateva magazine online de unde le puteti cumpara. Iar condimentele pe care nu le gasiti in hypermarket, le puteti lua de la Magazinul de Mirodenii.

Inainte sa termin sa nu uit sa va spun ca am gasit o reteta tare gustoasa (si foarte usor de gatit) in concursul organizat de Bonduelle: Cotlete de porc umplute cu mazare. Intrati sa vedeti si voi.

Cam asta-i povestea mea de azi. Nu stiu daca v-am convins sa incercati retetea de pui pane indian, dar poate ca v-am facut curiosi. Bafta la gatit.

Pui pane indian (Chicken pakora)

Pui pane indian (Chicken pakora) si Sos de menta

TIMP DE PREGATIRE: 20 MIN
TIMP DE GATIRE: 15 MIN
TIMP TOTAL: 35 MIN
PORTII: 4

 

INGREDIENTE

  • 400 g piept de pui
  • 90 g faina de naut
  • 45 g faina de orez
  • 20 g ceapa taiata marunt
  • 3 g usturoi
  • 3 g ghimbir
  • 4 g chimion pudra
  • 1/4 lingurita chili pudra
  • 3 g garam masala
  • 15 g coriandru proaspat
  • 1 g bicarbonat de sodiu
  • 5 g sare
  • 8 linguri cu apa
  • Ulei de palmier pentru prajit

Sosul de menta:

  • 150 g iaurt
  • 20 g menta proaspata
  • 2g pudra garam masala
  • 10 g coriandru
  • 1 lingura suc de lamaie
  • putina sare

 

MOD DE PREGATIRE

Pieptul de pui se taie bucati nu foarte mari care se sareaza putin, apoi se lasa deoparte pana sunt gata celelate

Sosul de menta: Toate ingredientele se pun intr-un blender si se amesteca pana ajung un sos fin.

Toate celelalte ingrediente (Inafara de uleiul pentru prajit) se amesteca pana formeaza un aluat mai gros decat cel de clatite. Carnea de pui se pune inauntru si se amesteca bine ca sa fie acoperita peste tot de aluat.

Puiul se prajeste in uleiul fierbinte, cate 3-5 minute pe fiecare parte (in functie de cat de mari sunt bucatile de carne).

Bucatile de carne (Chicken pakoras) se servesc fierbinti, cu sosul de menta.

COMENTARII
    Didi
    20 Jan 2014
    10:33pm

    Ce asemanator am gatit azi tot cu pui si lipii, doar ca am ales din bucataria arabeasca, cu alte tipuri de condimente: sumac, turmeric, za’ater si ceapa caramelizata 🙂

    M-am bucurat cand am vazut titlul, ca sa pot folosi din condimentele indiene primite premiu. Am fugit de bucataria indiana de cand am preparat pui Vindaloo pe care l-am mancat doar eu cu greu. Cuminul daca e prea mult, imi displace profund.
    Asta este bucataria indiana, o alta lume si cultura, bucatarie mult diferita prin excesul de condimente

    Adina (Mitinita)
    20 Jan 2014
    11:19pm

    No,cu mine nu trebuie sa duci munca de convingere 🙂 Imi place introducerea si ma intristeaza ca nu vad inca nici un comentariu. Sper sa fie inca la moderare.
    Ne deschidem greu spre bucatariile etnice,dar daca noi punem umarul,vom convinge si altii sa incerce minunatiile din alte colturi ale lumii.

    Paula Gafitescu
    23 Jan 2014
    7:53am

    Eu nu fug de bucataria indiana, insa nu pot sa spun ca stiu mare lucru despre ea pentru ca nici nu prea am incercat retete. Nu mi-e frica de condimente, insa eu coriandrul nu pot sa-l sufar in mancare. Si cand vad atatea retete cu coriandru imi vine sa fug din ele. Deci, din reteta ta as elimina coriandru clar si atunci as fi super multumita 😉

Adauga comentarii