Pui Kung Pao

Denumirea acestui fel de mancare este destul de variata: pui Kung Pao, Kung Po, Gung Po, Gung Bao, s.a. Oricum s-ar numi, este de fapt pui cu alune.

Ingrediente pentru 4 persoane:

  • 4 jumatati piept de pui, fara piele si os
  • 10 catei de usturoi, tocati marunt
  • 1 lingurita piper Sichuan (Szechuan)
  • putin ardei iute (dupa gust)
  • 100 g alune
  • 2 cepe verzi
  • 4 linguri ulei de susan (sau de porumb, floarea soarelui)

 

Pentru marinada

  • 1 1/2 lingurita amidon porumb
  • 2 linguri vin de orez (sau vin alb sec)
  • 2 linguri sos soia
  • 1 lingura ulei de susan (optional)

Pentru sos

  • 4 linguri sos soia
  • 10 linguri vin de orez (sau vin alb sec)
  • 1 lingurita zahar brun
  • 1 lingurita otet de orez (sau balsamic)

 

Mod de pregatire:

Taie pieptul de pui in fasii mici, cat sa bagi in gura. Pune in marinada si lasa 30 minute.

Amesteca ingredientele sosului.
Intr-o tigaie mare pune 3 linguri de ulei la incalzit si prajeste alunele. Scoate-le din tigaie, adauga puiul si stir-fry 2 minute.

Scoate puiul din tigaie. Pune restul de ulei si stir-fry usturoiul pentru 10 secunde.
Adauga piperul Sichuan si ardeiul iute si lasa cateva secunde.

Adauga puiul si sosul si fierbe la foc mic, sub capac, pana ce puiul e facut. Daca sosul scade prea mult poti adauga putina apa.
Adauga alunele si ceapa verde, amesteca putin si ia de pe foc. Serveste cu orez basmati.

  • Tehnica stir- fry presupune ca putin ulei sa fie incalzit la temperaturi foarte mari (de asta nu se foloseste ulei de masline) intr-un wok (sau tigaie mare). In acest ulei se prajesc, amestecand mereu, bucati mici de carne sau legume. Aceste bucati nu trebuie sa fie mari, pentru a fi gata in timp scurt. De asemenea nu se pune o cantitate mare deodata in ulei
  • Piperul Sichuan (Szechuan) nu este o specie de piper, ci sunt fructele micute ale unui arbust ce creste in Asia. Gustul este dat, de fapt, de cojile acestor fructe. Acest piper este comercializat cu totul (coji + fruct), dar e bine ca fructul sa nu fie folosit in mancare pentru ca are o textura ca de nisip. (prima data cand l-am folosit am crezut ca n-am spalat bine legumele si a ramas nisip in ele!)
Pui Kung Pao
COMENTARII
    Brindusa
    17 Feb 2010
    11:55am

    Thanks! I hope that the translation was ok. At the beginning of my blog I tried to write the recipes in english too, but…. my time is limited :))

Adauga comentarii