Prajitura rasturnata cu rubarba / Rhubarb upside down cake

Rubarba e una din legumele putin cunoscute si folosite la noi. De fapt aici, in sudul Romaniei, nici n-am auzit de ea pana acum vreo 3 ani. Noroc cu internetul si cu bloggeritele din nord, ca am aflat si eu ca exista bunatatea asta. Momentan n-o gasesc decat la magazinele mari si e din import. Dar vreau cat de curand sa incerc s-o pun si la mine in gradina. Nu stiu daca o sa reziste, pentru ca din cate am citit creste bine la temperaturi nu foarte ridicate. 24 de grade ar fi temperatura optima. La 40 de grade insa se ofileste puternic. Eu totusi voi incerca.

Rubarba arata ca un brusture: are tije lungi verzi- rosiatice si frunze mari. In mancaruri se folosesc numai tijele, care au un gust dulce acrisor. NU folositi frunzele, care contin o toxina periculoasa omului. Tijele sunt fragede si pot parea lemnoase, dar prin gatire se inmoaie mult si devin ca un piure. De aceea se folosesc foarte bine in placinte, tarte, gemuri. De multe ori rubarba e asociata cu capsunile sau cu ghimbirul. Am facut si eu o tarta vegana cu rubarba si capsuni, care a depasit orice asteptari.

Azi m-am gandit sa experimentez celebra „upside down cake”, adica prajitura rasturnata. Foarte buna, gustoasa, dar putin cam multa coca. Data viitoare o sa pun mai multa rubarba in ea. Pana una alta, pe asta am mancat-o unsa cu putin gem de rubarba ­čśë

Prajitura rasturnata cu rubarba

Prajitura rasturnata cu rubarba 

Timp de pregatire 10 minute

Timp de coacere 30 minute

Ingrediente pentru tava rotunda de 26 cm

  • 300 g rubarba
  • 250 g zahar
  • 200 g unt moale, taiat cubulete + putin pentru uns forma
  • 3 oua
  • 300 g faina
  • semintele de la o pastaie de vanilie
  • ┬á1 1/2 lingurita praf de copt
  • 200 g smantana

Mod de pregatire:

  • Rubarba se taie fasii si se presara cu 50 g de zahar. Se lasa 5 minute ca sa se inmoaie putin
  • Faina se amesteca bine cu praful de copt
  • Unge forma cu unt si pune rubarba pe fundul ei (impreuna cu sucurile care s-au format)
  • Untul se mixeaza cu zaharul pentru 5 minute. Se adauga ouale unul cate unul, mixand dupa fiecare. Adauga vanilia si amesteca.
  • Adauga pe rand 1/3 de faina, 1/2 smantana. 1/3 faina, restul de smantana, restul de faina, amestecand dupa fiecare.
  • Toarna compozitia in tava, peste rubarba. Coace prajitura in cuptorul incalzit, la 180 C pentru 20-30 de minute, sau pana ce trece testul scobitorii.
  • Scoate prajitura din cuptor si las-o la racit 20 de minute (nu mai mult, pentru ca daca se raceste de tot se lipeste si nu mai poate fi rasturnata). Acopera tava cu o farfurie intinsa mare si rastoarna prajitura pe ea.┬á Lasa-o la racit.
Prajitura rasturnata cu rubarba
COMENTARII

Adauga comentarii