Prajitura cu pere si caramel de lavanda

Bine v-am gasit, dragilor. Gata vacanta? Pentru mine da. De luni incep serviciul. Deh, ce e bun dureaza cam putin nu? :)))) Si, ca sa mai uit putin de ziua de luni, m-am gandit sa fac ceva dulce. In acelasi timp mi-am adus aminte de tema de luna asta a provocarii Dulce Romanie: lavanda. Nu puteam s-o dezamagesc pe draga mea Catalina si sa nu „Kiss The Cook” luna asta ­čśŤ Am copt o prajitura cu pere si caramel de lavanda

Prajitura asta e un fel de clafoutis, dar in loc de lapte se pune smantana. Daca vrei ca prajitura sa fie mai dietetica, poti pune iaurt in loc de smantana. Cea mai tare insa e descoperirea pe care am facut-o: caramelul cu aroma de lavanda. Daca va place caramelul simplu, asta o sa va innebuneasca de-a binelea. Lavanda e absolut dementiala in combinatie cu caramel, caruia ii da o aroma subtila si florala.
Zic eu ca m-am descurcat bine si de data asta. Voi ce ziceti? ­čśë

Prajitura cu pere si caramel de lavanda

Prajitura cu pere si caramel de lavanda 

Ingrediente:

Pentru sirop de lavanda:

  • 400 ml apa
  • 300 g zahar
  • 3 – 4 pere
  • 1 lingurita lavanda alimentara
  • 3 lingurite zeama de lamaie

Pentru prajitura:

  • 3 oua
  • 200 g smantana
  • 100 ml sirop de lavanda
  • 2 linguri zahar tos
  • 150 g faina

Mod de pregatire

  • Amesteca apa cu zaharul si pune-o la fiert. Cand a inceput sa fiarba adauga 1 lingurita suc de lamaie si lavanda. Lasa la fiert 5 minute, la foc mic.
  • In acest timp decojeste perele, taie-le in jumatati pe lungime si scoate-le cotorul. Stropeste-le cu zeama de lamaie, ca sa nu se innegreasca.
  • Pune perele sa fiarba in sirop, pana cand se inmoaie putin (cam 3-5 minute). Scoate-le din sirop. Strecoara siropul si pastreaza 100 ml din el. Pe restul lasa-l la foc mic, pana ce devine caramel.
  • Incalzeste cuptorul la 180 C. Pune perele intr-o forma rezistenta la caldura.
  • Amesteca faina cu zaharul, apoi mixeaza inauntru, pe rand, smantana, ouale. siropul rece. Toarna aceasta coca peste pere. Coace prajitura 20- 30 de minute, la 180 C.
  • Dupa ce scoti prajitura cu pere din cuptor, las-o sa se raceasca si toarna caramelul de lavanda peste ea.
Prajitura cu pere si caramel de lavanda
COMENTARII

Adauga comentarii