Prajitura cu mere intregi

Am copt prajitura cu mere intregi pentru a folosi merele de anul trecut. Anul 2019 nu a fost prea bun pentru merele din pomii nostri, in sensul ca au fost cam micute. Nu prea ne-au tentat sa le mancam in stare proaspata, si pentru ca sunt aromate si dulci mi-a fost mila sa nu le folosesc. Pana acum, in martie, au rezistat bine (fara sa fie tratate in vreun fel cu substante chimice), dar coaja e cam zbarcita – s-au deshidratat.

Am mai facut si alte prajituri cu mere care nu erau prea frumoase, dar foarte gustoase: prajitura cu mere rase sau strudel cu mere

Prajitura cu mere intregi

Timp de pregatire 20 minute

Timp de coacere 30 minute + 40 minute

Timp de racire cateva ore

Ingrediente pentru o cratita cu diametru 30 cm

  • 10 mere medii
  • sucul de la 1/2 lamaie
  • 200 g zahar pentru caramel
  • 100 g unt
  • cateva alune

Pentru blat

  • 5 oua
  • 5 linguri cu zahar
  • 1 pliculet zahar vanilat
  • 5 linguri (cu varf) cu faina

Mod de pregatire

Merele se curata de coaja si de centrul cu seminte. Se poate folosi fie aparatul special, fie un cutit mic si ascutit. Imediat se stropesc cu zeama de lamaie, ca sa nu se oxideze.

Zaharul se pune in cratita (fara apa) la foc mic si se asteapta sa se topeasca. E neaparat nevoie ca focul sa fie mic, ca sa nu se arda prea tare zaharul. Cand zaharul devine auriu se opreste focul si cu mare grija, pentru ca zaharul caramel arde foarte tare, prin inclinarea cratitei se intinde caramelul si pe peretii cratitei.
Se pun merele in cratita si cate o aluna in fiecare mar. Untul se taie cubulete si se presara in cratita, care se pune in cuptorul incalzit la 180 C pentru 30 minute. Sau pana ce merele se inmoaie pe jumatate.

Inainte cu 10 minute ca merele sa fie gata se pregateste blatul. Se separa ouale. Albusurile se bat tare cu mixerul sau cu telul, apoi se adauga zaharul + zahar vanilat si se bat bine pana ce spuma se intareste. Galbenusurile se amesteca cu o furculita apoi se toarna in albusuri si se mixeaza la viteza mare cateva secunde. Doar pana ce se omogenizeaza.

Faina cernuta se pune peste oua si se amesteca cu o spatula. Se amesteca incet cu miscari sus- jos, nu circular, ca sa nu se lase aluatul, pana ce faina e incorporata. Se scoate cratita din cuptor si se toarna in ea coca. Prajitura se coace la 180 C pentru 30 – 40 minute.

Prajitura cu mere intregi se lasa la racit, apoi se rastoarna pe o farfurie. Se poate orna cu ciocolata sau frisca.

 

COMENTARII

Adauga comentarii