Prajitura cu gris, iaurt si alune

Stiti de harissa? Imi inchipui ca sunteti familiari cu pasta de ardei iute cu acest nume, folosita in retetele nord – africane. Si eu tot de retata asta stiam, pana ce am mancat o harissa dulce. Adica o prajitura cu gris, iaurt si alune, imbibata in sirop aromat cu apa de flori de portocal. Incercand sa gasesc reteta prajiturii am aflat ca sub acest nume de harissa (h’ risseh) mai e o reteta: in Liban se gateste un fel de porridge cu grau si carne.

Prajitura aceasta se face foarte simplu, fara oua. Reteta originala e foarte dulce (asa cum sunt in general dulciurile din Orientul Mijlociu). Eu am mai redus din zahar, iar prajitura e la fel de buna. Un sfat: sa nu puneti mai mult gris decat scrie in reteta, chiar daca coca pare moale cand o turnati in tava. Asa trebuie sa fie, se intareste stand in frigider si prin coacere.

Prajitura cu gris, iaurt si alune

Timp de pregatire 10 minute

Timp la rece 3 ore

Timp de coacere 40 minute

Ingrediente pentru o tava rotunda, diametru 25 – 30 cm

  • 225 g gris
  • 85 g unt la temperatura camerei
  • 50 g zahar tos
  • 360 g iaurt
  • 1/4 lingurita cu praf de copt
  • 1 lingura cu tahini
  • 200 g alune diverse (fistic, cashew, migdale, arahide, nuci romanesti, muguri de pin, etc)
  • 300 ml sirop aromat (urmeaza ingredientele)

Pentru sirop aromat:

  • 300 g zahar
  • 90 ml apa
  • 2 linguri cu zeama de lamaie
  • 2 linguri apa de flori de portocal (sau de trandafir)

Mod de pregatire

Tava se unge cu tahini
Grisul, untul si zaharul se amesteca cu o lingura (sau cu mixerul la viteza mica). Se adauga iaurtul si praful de copt si se amesteca bine. Coca se toarna in tava si se uniformizeaza suprafata cu o lingura. Se acopera cu folie de plastic si se lasa la rece (in frigider) 2-3 ore.

Dupa acest timp prajitura se acopera cu mixul de alune tocat grosier cu cutitul. Prajitura cu gris, iaurt si alune se coace in cuptorul preincalzit la 200 C, pentru 40 minute. Aveti grija sa nu se arda alunele.

Pentru sirop se fierb la foc mic apa, zaharul si sucul de lamaie. Dupa 3 minute siropul sa ia de pe foc si se pune in el apa de flori. Se toarna peste prajitura fierbinte. Se foloseste tot siropul, chiar daca la inceput poate parea prea mult. Va fi absorbit de blat.

COMENTARII

Adauga comentarii