Prajitura cu crema de migdale

De mult n-am mai mancat o prajitura atat de buna. Tinand cont ca nu are ciocolata (sau macar cacao), ar fi trebuit nici sa nu ma uit la ea. Dar prima oara a facut-o mama si nu am putut sa refuz cand mi-a pus o bucata in farfurie. Si bine am facut: prajitura cu crema de migdale a fost o revelatie.

Blatul e cel de tarta: fraged si saramicios. Crema e cu unt si migdale. La prima vedere poate parea grea si grasa, dar va garantez ca nu-i asa. Cred ca toata smecheria sta in gemul ala acrisor dintre blat si crema. In reteta originala scria sa pun gem de caise. Insa eu am constatat cu stupoare ca nu mai am deloc in camara (se pare ca am niste soareci la gemul de caise :P). Bine ca mi-au mai lasat gem de rubarba, ca altfel nu stiu ce ma faceam! Prin urmare, eu zic ca se poate folosi orice gem mai acrisor. Si, ca sa iasa prajitura gustoasa, sa folositi unt gras (de 85%). Ala de 65% o fi el mai fara grasime, dar puteti avea neplacuta surpriza sa vi se taie crema. 

Si, acestea fiind zise, va las reteta de prajitura cu crema de migdale. Nu uitati ca puteti printa reteta, pentru mai tarziu 😉 Sa aveti pofta.

Prajitura cu crema de migdale

Prajitura cu crema de migdale

Timp de pregatire 30 minute

Timp de coacere 20 minute

Timp de racire cateva ore

Ingrediente

Pentru blat
200 g faina
1 lingurita zahar
125 g unt rece
2- 6 linguri apa rece
un praf de sare

Pentru crema
150 g migdale prajite si tocate
90 g zahar pudra
125 g unt
1 ou
2 linguri faina
un borcan mic cu gem de caise (sau alt gem acrisor)

Mod de pregatire

Mai intai se face blatul de tarta. Untul rece, taiat cuburi mici se amesteca usor cu faina, zaharul si sarea, pana ce rezulta un amestec ce seamana cu nisipul (pentru asta se folosesc degetele sau un robot cu lama in forma de S, nu mixerul, ca sa nu se topeasca untul). Se adauga cate putina apa, pana ce coca se leaga. Coca se pune intr-o folie de plastic si se lasa in congelator 20 de minute (ca sa se intareasca)

In acest timp se face crema: se amesteca untul cu zaharul pana rezulta o crema. Se adauga migdalele tocate, oul si faina. se amesteca bine. Se lasa la temperatura camerei.

Se scoate coca din congelator si se intinde intr-o tava mica ( 25 x 25 cm). Se inteapa din loc in loc si se coace in cuptorul preincalzit, la 190 C (tare) pentru 15 – 20 de minute (pana se aureste putin). Se scoate din cuptor si se pune la racit.

Cand blatul e caldut, se intinde pe el gemul. Se lasa la rece, sa se intareasca bine. Desupra se intinde crema si se pune totul la frigider.
Prajitura se poate orna cu felii de migdale.

COMENTARII

Adauga comentarii