Placinta de post cu spanac

V-am pregatit azi o placinta de post cu spanac. E usor de facut, contine ingrediente simple si putine si se gateste destul de rapid pe aragaz. Prin urmare n-aveti nici un motiv sa nu o incercati.

Umplutura e in principiu din spanac, dar daca tot e primavara si inca se gaseste, am strecurat printre frunzele lui si o legatura de leurda. Daca va plac, puteti pune orice alte frunze verzi: ceapa, stevie, etc.  In zilele de dulce puteti presara printre ele si niste branza telemea sfaramata.

Coca pentru foi e facuta fara drojdie. De aceea este subtire si fina. Se poate intinde foarte usor, de aceea incercati sa o intindeti cat mai subtire. Fiind de post, aceasta e cu apa. Dar (pentru un gust mai bun) se poate pune si lapte. Spre desebire de placintele clasice care se gatesc in cuptor, aceasta placinta de post cu spanac  se face mult mai simplu: in tigaie, pe aragaz. 

Placinta de post cu spanac

Daca nu v-ati dat seama pana cum, reteta asta o am de la Meryem.

Nu uitati ca puteti printa reteta pentru mai tarziu 🙂 Sa aveti pofta!

Placinta de post cu spanac

 

Ingrediente

500 g spanac
1 legatura leurda
100 – 150 ml apa
300 g faina
4 linguri cu ulei
sare, piper dupa gust

Mod de pregatire

Pentru coca
Faina, putina sare, 1 lingura cu ulei si 100 ml de apa se amesteca si se framanta. Daca-i prea tare coca, se mai adauga cate putin apa, pana cand se formeaza o coca mai moale si cu textura fina. Se face o bila din coca si se lasa sa se odihneasa intr-un castron acoperit, pentru jumatate de ora.

Pentru umplutura
Spanacul si leurda se taie marunt. Se amesteca cu piper. Cu sare se amesteca doar inainte de a pune umplutura in placinta, pentru a nu lasa lichid.
O tigaie cu fundul plat se unge cu 2 linguri de ulei
Coca se imparte in 3 bucati. Fiecare bucata se intinde cu un sucitor, cat mai subtire posibil., sub forma unui disc. Pe marginea discului se pune umplutura, apoi coca se ruleaza doar cat sa o acopere (nu se ruleaza mai mult, ca sa nu fie coca prea multa). Se taie restul de coca, iar din rulou se face un melc. Se pune in mijlocul tigaii.
Se pune din nou umplutura pe marginea foii si se formeaza ruloul. Acesta se pune in tigaie, in jurul melcului anterior. Se repeta pana se termina coca si umplutura.
Tigaia se pune la foc mediu pe flacara de la aragaz. Se lasa pana ce s.e aureste pe o parte (cam 10 minute). Cu ajutorul unui capac (sau farfurie mare) se intoarce pe cealalta parte. De jur imprejur se toarna uleiul ramas si se coace placinta pana ce e aurita si de aceasta parte.
Placinta cu spanac se scoate pe o farfurie. Se mananca atat calda, cat si rece

 

Placinta de post cu spanac

COMENTARII
    Placinta de post cu spanac si leurda (Spinach Pie) | FOOD DESIGN
    10 Apr 2014
    1:10pm

    […] se pare ca seamana, cu ceapa, de aceea, aveti grija la proportii. Preparatul acesta l-am vazut la Bandusa si mi-a placut mult cum arata, am agreat ideea de coacere la tigaie si faptul ca este de post , cu […]

Adauga comentarii