Pizza cu mozzarella si rosii uscate {cu maia sau cu drojdie}

La noi in familie se mananca pizza cu mozzarella aproape saptamanal. In principiu miercurea, cina consta dintr-o bucata de pizza. Iar ceea ce ramane se duce in pachetelul de a doua zi. Si uite asa scap eu rapid de doua mese. Spun rapid, pentru ca coca de pizza o fac cu (minim) o zi inainte, iar miercuri seara doar o intind si o coc. S-ar putea spune ca am ceva experienta in pregatit de pizza, asa ca m-am gandit sa impartasec si cu voi cateva tips & tricks

1.  o pizza simpla e mult mai buna decat una incarcata. 2-3 ingrediente sunt destule, pentru ca asa puteti sa va bucurati mult mai usor de aroma fiecaruia. De exemplu eu cel mai des fac pizza cu mozzarella, la care adaug fie prosciutto si pasta de rosii, fie felii de ciuperci si capere, fie alte legume.

2. ingredientele sa fie de cea mai buna calitate. Daca reduceti cantitatea de ingrediente, puteti sa imbunatatiti calitatea lor. Puteti folosi mozzarella in loc de cascaval, sau prosciutto in loc de sunca afumata. Incercati veti observa diferenta.

3. lasati coca sa creasca la rece pentru minim 24 de ore.  Pentru ca eu fac in fiecare duminica paine cu maia (nu cu drojdie), o bucatica din coca o pun intr-un castron in frigider si o folosesc peste 2-3 zile la pizza. Si coca cu drojdie se poate lasa sa creasca la rece in frigider. Pe vremea cand foloseam drojdie am facut coca intr-o seara si am copt-o in seara urmatoare. Cele 24 de ore la frigider va vor aduce o pizza mai frageda si  mai gustoasa.  Si, in plus, e mult mai  simplu asa: aveti pizza gata in maxim 30 de minute

4. puneti intotdeauna macar o planta aromatica. De exemplu: busuioc, oregano, rozmarin, etc. Daca nu aveti frunze proaspete, atunci folositi plante aromatice uscate. Pe astea le puteti pune si in coca, atunci cand o framantati. Blatul cu oregano e unul dintre preferatul multora.

5. faceti coca de pizza mai moale. In decursul timpului, am observat ca daca fac coca  mai moale, pizza iese mai aerata si mai gustoasa (indiferent daca va place blatul mai gros sau mai subtire).

6. coaceti pizza la cea mai inalta temperatura a cuptorului. Nu stiu de ce, dar un timp mai scurt la temperatura foarte inalta e metoda folosita in Italia. Si are efect 😉

Cam asa am facut eu pizza cu mozzarella si rosii uscate de azi. Si, cum sunt sigura ca si voi aveti multe sfaturi, ce ziceti sa lasati un comentariu si sa le imparatsiti cu noi? Uite asa putem invata unii de la altii. Cum ar zice americanii: sharing is caring 🙂

Gasiti reteta si pe siteul iCook.to

Nu uitati ca puteti printa reteta, pentru mai tarziu 🙂 Sa aveti pofta!

 

Pizza cu mozzarella si rosii uscate

Ingrediente

Pentru coca cu drojdie
500 g faina 650
15 g drojdie proaspata
250 – 300 ml apa calduta
1/2 lingurita zahar
3 linguri ulei de masline

!Pentru coca cu maia
15 g maia cu hidratare mare
500 g faina
250 – 300 ml apa
2 linguri cu ulei de masline extravirgin

Pentru topping
200 g mozzarella
100 g rosii uscate in ulei
100 g ciuperci uscate in ulei (sau 200 g proaspete)
frunze de busuioc
sare dupa gust

 

Mod de pregatire

Blatul cu drojdie
Ca sa faci coca, amesteca drojdia si zaharul in apa calduta cam 10 minute. Cerne faina si amestec-o cu drojdia si uleiul. Framanata pana ce rezulta o coca elastica si care nu se mai lipeste de maini. Pune intr-un castron, acopera cu un prosop de bucatarie si lasa 1 ora sa creasca intr-un loc ferit de curent.. Dupa acest timp scoate coca din castron si framant-o din nou, ca sa scoti tot aerul din ea. Intinde coca in 4 cercuri sau pur si simplu intinde-o in tava de la aragaz (presarata inainte cu putina faina)

!Blatul cu maia
Maiaua se dizolva in apa, apoi se toarna peste faina. Se adauga restul de apa si se amesteca bine. Se lasa 30 de minute la autoliza. Se adauga putina sare si se framanta 5 minute (SF in castron). Daca mai trebuie, se adauga cate putina apa, in asa fel incat coca sa fie mai moale, dar sa nu se lipeasca de mana. Se acopera si se lasa 20 de minute. Se unge masa cu putin ulei, iar coca se intinde si se impatureste (SF). Se pune in castronul curat, uns cu ulei si se acopera. Se face inca un Sf dupa 20 minute. Dupa inca 15 minute, coca se intinde si se face din ea o bila, care se pune in castronul uns cu ulei, se acopera si se lasa in frigider minim 24 de ore (eu am lasat chiar si 3 zile). Coca se intinde pe masa infainata, apoi se pune in tava.

Asamblarea
Mozzarella se taie in cuburi mici. Rosiile si ciupercile se taie felii subtiri. Pe coca se prasara rosiile, ciupercile, frunzele de busuioc si peste toate se pune mozzarella. se sareaza dupa gust.
Pizza se coace in cuptorul incalzit foarte bine, la temperatura maxima, pentru 15 – 20 de minute

COMENTARII

Adauga comentarii