Paste puttanesca cu ton

 Reteta de paste puttanesca (sau alla puttanesca) este foarte cunoscuta. Ea este originara in Italia, fiind gatita mai ales in regiunile Lazio si Campania. Numele sosului care acompaniaza pastele vine de la cuvantul „puttana” care inseamna femeie de moravuri usoare (curva). Nu se stie prea bine de unde a aparut denumirea asta atat de colorata. Unii spun ca pe la inceputul secolului 20, cu acest fel de mancare isi trata „oaspetii” madama unei case de toleranta din Italia. Altii leaga multitudinea culorilor din reteta (rosu, verde deschis, negru, verde inchis, alb) de desuurile (de asemenea multicolore) fetelor. Am citit si varianta care spunea ca initial se numeau alla marinara, dar dupa al doilea razboi mondial un pictor boem si pus pe shotii le-a gatit pentru prietenii lui si le-a zis alla putanesca. Si de atunci asa au ramas.

Dupa mine retetea asta de paste puttanesca combina aproape toate aromele importante ale Italiei: rosii, capere, masline, usturoi si ierburi aromate. Daca mai adaugi si un pestic grasut (sardine sau ansoa) te-ai facut cu un pranz pe cinste. Pentru ca asta am gasit prin frigider,  eu am pus ton bucati, pe care il am de la Sun Food. Gustul a fost la fel de bun. Va invit sa incercati reteta. 

Paste puttanesca cu ton

Paste puttanesca cu ton

Timp de pregatire: 10 minute

Timp de gatire: 30 minute

Ingrediente pentru 4 persoane:

  • 500 g paste (penne)
  • 2 cepe medii
  • 4-5 catei de usturoi
  • 4 linguri ulei de masline extravirgin
  • 1 conserva de rosii in bulion
  • 1 conserva de ton in suc propriu Sun Food
  • 4 linguri cu capere in sare
  • 3 linguri masline negre fara samburi
  • 1/4 de lingurita de rozmarin, cimbru, oregano
  • 1/2 ardei iute, tocat (sau dupa gust)
  • patrunjel verde

 

Mod de pregatire:

Pastele se fierb in apa cu sare, conform instructiunilor de pe pachet.
Ceapa si usturoiul se toaca marunt si se calesc la foc mediu 5-6 minute. Se adauga rosiile, caperele, maslinele, ardeiul iute si ierburile uscate. Cu o furculita se paseaza rosiile. Se fierbe sosul 3-4 minute.
Pastele se scurg, se punintr-un castron mare, se adauga sosul de rosii si tonul bucati. Se amesteca usor.
Aceste paste puttanesca se servesc calde, presarate cu patrunjel tocat.
Nu uitati ca puteti printa reteta pentru mai tarziu 😉 Sa aveti pofta

COMENTARII
    pansy
    12 Mar 2014
    12:50am

    Eu am retinut 2 din legendele tesute pe marginea denumirii acestor paste : una zice ca aroma de peste al acestui fel de mancare le amintea domnilor de cantecul sirenelor !!!! Iar a doua, care mie mi se pare mai credibila, este ca doamnele de buna conditie, mergeau dimineata la cumparaturi, timp in care curvele nu aveau voie sa iasa pe strada, asa ca ele ieseau la cumparaturi, ca deh si ele trebuiau sa manance, mai pe dupa-amiaza, cand bacaniile mai aveau doar masline, capere, ceapa si ansoa, asa ca au trebuit sa se adapteze.Pupu-te !

Adauga comentarii