Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide e, pe langa cozonac, dulcele cel mai intalnit pe masa de Paste. Aceasta este o reteta simpla de pasca, fara multa framantare si care se face dintr-un aluat dulce asemanator cozonacului. Am incercat si reteta de pasca fara coca, pe vremea cand imi inchipuiam ca e cine stie ce greutate sa o fac pe cea cu aluat. Dar de cativa ani o coc doar pe aceasta traditionala.

Anul trecut am facut si fotografii cu diferite etape. Sa stiti ca sunt facute cu telefonul, dar se intelege bine cum se pregateste pasca.

Pasca traditionala cu branza si stafide

Timp de pregatire 60 minute

Timp de coacere 20 min + 40 min

Timp de racire cateva ore

Ingrediente pentru o forma cu diametrul 28 cm

Pentru coca

  • 400 g faina
  • 25 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata
  • 1 ou
  • 50 g unt gras
  • 200 ml lapte
  • 50 g zahar tos

Pentru umplutura de branza

  • 200 g branza de vaci
  • 100 g smantana grasa (sau mascarpone)
  • 3 oua
  • 100 g zahar tos
  • 50 g stafide tinute in coniac peste noapte
  • coaja de la o lamaie
  • 1 baton de vanilie – semintele (sau un lic zahar vanilat)

Mod de pregatire

Coca:

Laptele se incalzeste putin. Untul se topeste. Daca se foloseste drojdie proaspata, aceasta se dizolva cu putin lapte si putin zahar.
Peste faina se pune drojdia, zaharul, ouale, untul si 150 ml lapte. Se amesteca bine. Daca coca pare tare si greu de framantat, se adauga si restul de lapte.
Coca se framanta ca la paine, 5 minute. Se lasa la crescut 30 minute, intr-un loc caldut. Apoi se imparte in trei. Dintr-o parte se intinde un disc, care se pune pe fundul tavii in care se coace pasca (inainte se pune hartie de copt in forma). Celelalte doua parti se intind ca niste cilindri si se impletesc. Se pun pe peretii tavii (pe care i-am uns cu putin unt)

Deasupra se pune cu fundul in jos un castron usor, din plastic. Asta pentru a nu lasa coca sa creasca prea mult in interior si a nu ocupa locul unde se pune umplutura

 

Se lasa la crescut 20 minute. Va arata asa

 

Se coace in cuptorul incalzit la 180 C pentru 20 minute. Eu procedez asa, coc putin aluatul inainte de a turna compozitia, pentru a fi mai pufos. Dupa prima coacere pasca va arata asa

Intre timp se face umplutura. Intr-un blender se pun toate ingredientele inafara de stafide. Se mixeaza bine. Se pot amesteca si cu mixerul sau cu telul.

Umplutura se toarna in pasca, apoi deasupra se pun stafidele

Pasca traditionala cu branza si stafide se coace 30 – 40 minute la 180 C. Cu grija sa nu se arda aluatul. Se lasa la racit inainte de a se manca.

COMENTARII

Adauga comentarii