Pandispan cu crema de ciocolata

Anul acesta de Paste am avut o comanda speciala de la nepoata mea Isabel. A vrut un tort cum n-a mai avut nimeni :))) M-am gandit eu ceva timp ce sa-i fac, mai ales ca trebuia sa reziste unei calatorii de 300 km. Pandispan cu crema de ciocolata, am hotarat. Adica un blat de pandispan insiropat, si o crema ganache ar fi fost perfecte. De la inceput am vrut sa-l acopar cu pasta de zahar, dar dupa ce prima oara nu mi-a iesit prea elastica, nu am avut curajul sa o mai fac. Noroc cu Andie, care m-a scos din belea! Cu manutele ei fermecate a facut cea mai tare pasta de zahar ever! Elastica, fina, nelipicioasa, ce mai, s-a comportat perfect. Pup Andie. Ai facut foarte fericita o fetita draguta de 4 ani (si pe noi ceilalti pe langa ea :P).

Ornamentele de pe tort (florile, fluturii, ouale) le-am facut din pasta de martipan cumparata din comert si apoi colorata. Cum pasta e galbuie, au iesit frumos numai rozul, galbenul si verdele. Am facut flori si din pasta necolorata. Celelalte culori (mov, albastru, rosu) au avut o tenta inchisa, prafuita si nu mi-au placut. Fluturasii mov ii am tot de la Andie ­čÖé

Tortul acesta il trimit Alinei, ca sa participe la Dulce Romanie – Provocarea lunii aprilie

 

Pandispan cu crema de ciocolata

Ingrediente:

BLAT PANDISPAN

  • 7 oua, separate
  • 150 g faina, cernuta
  • 150 g zahar tos
  • 1 lingurita zeama de lamaie

CREMA DE CIOCOLATA:

  • 200 g ciocolata amaruie (minim 55 %)
  • 300 g mascarpone

SIROPUL:

  • 300 ml apa
  • coaja de la o lamaie
  • 1 lingura zahar
  • sucul de la o lamaie

Buttercream, pasta de zahar si ornamente din pasta de zahar sau  martipan

Mod de preparare

  • Incalzeste cuptorul la 180 C. Pe fundul unei forme rotunde, detasabila, de 27 cm pune foaie de copt. Unge peretii formei cu putin unt.
  • Bate albusurile bine, pana ce devin tari. Adauga zaharul si lamaia si bate bine din nou pana ce zaharul s-a topit si albusul e tare si are o textura cremoasa. Mie mi-au trebuit cam 7 minute, la viteza turbo.
  • Adauga toate galbenusurile si cu mixerul pe pulse incorporeaza-le rapid. Nu amesteca prea mult.
  • Pune toata faina peste oua si, cu o spatula incorporeaz-o amestecand de jos in sus (nu circular), ca sa nu se piarda prea mult din volum.
  • Toarna compozitia in forma si niveleaz-o. Coace blatul 25 de minute, sau pana ce trece testul scobitorii.
  • Inchide caldura in cuptor si lasa blatul sa se raceasca in cuptorul lasat cu usa intredeschisa. (asta ca sa nu se lase blatul dupa racire)
  • Cand s-a mai racorit, scoate blatul pe un gratar, indeparteaza folia de copt si lasa-l sa se raceasca bine. Cand s-a racit complet, taie-l in doua si insiropeaza-l.
  • Pentru sirop: fierbe pe foc mic apa, coaja de lamaie si zaharul pana ce acesta se topeste si lichidul a scazut putin (cam 2 minute). Lasa la racit. Strecoara (mie nu-mi place sa simt coaja de lamaie) si amesteca inauntru sucul de lamaie.
  • Intre cele doua blaturi se pune crema de ciocolata. Incalzeste mascarpone la foc mic, fara sa o fierbi. Pune in ea ciocolata, las-o 2 minute. apoi incorporeaz-o bine. Mixeaza crema cateva minute, ca sa fie mai pufoasa. Lasa la racit.
  • Pune crema┬á intre cele doua blaturi insiropate, apoi lasa la racit 1 ora.
  • Acopera tortul cu un strat fin de buttercream (1/2 pachet de unt gras cu 1 lingura de zahar pudra amestecate foarte bine). Lasa la frigider pana ce se intareste bine (cam 2 ore).
  • Acopera cu pasta de zahar si ornamente.
COMENTARII

Adauga comentarii