Painici de casa cu ceapa rosie si paprika afumata

Stiu ca suna a cliseu, dar sa mananci painici de casa e unul dintre cele mai bune lucruri din lume. Si, de vreun an de cand am inceput sa fac paine cu maia saptamanal, am inceput sa iubesc procesul asta de amestecat, framantat, crescut, copt. Imi face placere sa bag mana in coca si sa o transform mai apoi in paine aburinda si pufoasa, cu coaja crocanta. Parca imi creste sufletul cand o aud cum trozneste in timp ce se raceste.

Azi am avut chef de un rasfat, asa ca o parte din coca am mangaiat-o cu un topping aromat din ceapa rosie si paprika afumata. Pentru coca puteti folosi orice reteta vi se pare mai usoara sau cu care sunteti familiari. Eu personal ador painea fara drojdie, cu maia naturala (doar din apa + faina). Dar si cele din coca cu drojdie au avut un gust bun. Numai incercati-le!

Painici de casa cu ceapa rosie si paprika afumata

 

Timp de pregatire: 15 min

Timp de crestere: 60 min

Timp de coacere: 20 min

 

Ingrediente pentru 4 persoane:

  • 400 g faina
  • 15 g drojdie proaspata
  • 200 – 250 ml apa calduta
  • 4 – 6 cepe rosii taiate felii subtiri
  • 4 linguri cu ulei de masline
  • 2 lingurite cu paprika afumata
  • 1/2 lingurita cu paprika iute
  • sare
  • 1 lingura cu susan alb si negru

 

Mod de pregatire:

Se amesteca drojdia cu 200 ml de apa si se lasa cateva minute pana se dizolva bine. Se pune peste faina, se adauga putina sare si se framanta coca. Daca este prea groasa, se mai adauga cate putina apa, pana cand coca devine elastica si fina. Coca se pune intr-un castron curat uns cu putin ulei. Se acopera cu un servet de bucatarie curat si se lasa la crescut cam jumatate de ora (pana cand aproape si-a dublat volumul).

In acest timp se face toppingul: uleiul se incalzeste usor si in el se pune ceapa si putina sare. Focul se da la mediu, iar ceapa se gateste pana cand se inmoaie. Se adauga cele doua tipuri de paprika si se amesteca bine cu ceapa. Toppingul se lasa la racit.

Coca care a crescut se imparte in bucati de marimea unei mingi de ping – pong. Acestea se pun intr-o tava cu 3-4 cm intre ele, se aplatizeaza usor si se lasa la crescut 20 de minute. Se incalzeste cuptorul la temperatura maxima.

In fiecare painica se face o adancitura cu degetul, care se umple cu topping. Painicile se coc 10 minute la foc maxim (230 C)  si inca 5 minute la foc mediu (190 C). Se scot din cuptor si se presara cu susan.

 

COMENTARII
    Didi
    7 Nov 2014
    7:14am

    ce crezi? cresc maia! … poate a treia e cu noroc :))))
    pe prima am uitat sa o hranesc, apoi m-am invatat minte si am pus alarma ca sa ma anunte;
    la a doua am plecat din Buc. in ziua a 4-a.
    …. si ieri am inceput-o pe a 3-a; clar nu trebuie sa le mai numesc Veta, se pare ca nu le place 🙂

Adauga comentarii