Napolitane cu caramel si nuca – Happy new year, my blog

Postarea asta e un fel de : Un an nou si fericit, blogule! Ca tocmai ai implinit 6, intri si tu in randul lumii, nu mai ai voie sa te urci prin copaci si sa dai cu prastia in oamenii care nu-ti plac. Trebuie sa stai cuminte in banca ta, sa iti alegi drumul, sa ai si tu o nisa clara, sa inteleaga si cititorii ceva! Ce-i aia sa scrii despre ce vrei tu????? Ce, nu-ti convine? Ma ameninti ca o sa publici numai retete cu margarina, praf de budinca, supe la plic? HEEEEELP! Hai mai bine sa ne calmam. Iti promit ca te las asa zgubilitic si nonconformist cum esti. Si chiar daca in ultima vreme comunicam mai rar, sa stii ca te iubesc, blogule!

Napolitane cu caramel si nuca

 

Timp de pregatire: 10 minute

Timp de gatire: 15 minute

Timp la rece: o zi

 

Ingrediente pentru 20 persoane:

  • 1 pachet foi napolitana (3 foi mari)
  • 300 g zahar tos
  • 300 g zahar pudra
  • 300 g unt
  • 300 g nuci
  • 5 galbenusuri
  • 50 ml rom
  • 1 pastaie de vanilie

 

Mod de pregatire:

150 g nuci se toaca marunt, iar restul se taie grosier cu un cutit.
Zaharul tos se pune intr-o cratita, pe foc mediu – mic. Cand apare primul punct maroniu, de zahar caramelizat, cu coada unei linguri de lemn se amesteca in acel punct circular, pana cand tot zaharul se caramelizeaza. Atentie!  sa nu lasati zaharul nesupravegheat si sa nu dati focul prea tare, pentru ca zaharul se arde usor.
Cand zaharul devine maroniu, se ia de pe foc, se adauga untul si zaharul pudra si se amesteca bine pana se omogenizeaza. Se adauga nucile si se amesteca. Daca se intareste caramelul, cratita se pune putin pe foc mic. Se ia de pe foc si cand amestecul e racoros se adauga galbenusurile pe rand, amestecand dupa fiecare. Se adauga romul si semintele din pastaia de vanilie. Se amesteca bine.
Jumatate din compozitie se intinde intre doua foi de napolitana (mai mult in centru pentru a nu curge pe margini). Deasupra se pune restul de caramel, care se acopera cu a treia foaie de napolitana. Daca foile de napolitana sunt mici, se pot pune mai multe straturi.
Peste prajitura se pune o tava, iar peste aceasta ceva greu (niste dictionare de exemplu 🙂 ). Greutatile sa nu fie prea mari, pentru ca iese compozitia dintre foi. Prajitura se lasa asa o zi, dupa care se taie.

 

COMENTARII

Adauga comentarii