Musaca de vinete reteta greceasca

Musacaua este una dintre cele mai indragite mancaruri. Fiecare familie are o reteta proprie, dar eu azi va propun o musaca de vinete reteta greceasca.
Sa nu credeti, insa, ca toata Grecia foloseste aceeasi reteta. Eu am mancat-o in multe combinatii: cu vinete si cartofi, cu mult sos bechamel, cu branza in sosul bechamel, etc. Am ales sa fac o reteta simpla, numai cu vinete si rosii si cu un sos bechamel clasic in cantitate mica.

Musaca de vinete reteta greceasca

Timp de pregatire: 10 minute

Timp de gatire: 30 minute

Timp de coacere: 45 minute

 

Ingrediente pentru 8 persoane

  • 600 g carne de porc
  • 2 cepe
  • 3 catei de usturoi
  • 100 ml vin rosu
  • 3 vinete mari
  • 10 rosii
  • 150 ml ulei de masline
  • 2 linguri cu faina
  • 1 cuisoara
  • 1 bucatica scortisoara
  • frunze de oregano
  • sare, piper

Sosul bechamel

  • 50 g unt
  • 50 g faina
  • 400 – 500 ml lapte
  • putina nucsoara
  • sare, piper

 

Mod de preparare

Vinetele se taie in felii cam de 3 cm grosime (nu foarte groase, dar nici foarte subtiri). Se sareaza si se pun intr-o strecuratoare. Se lasa 15 minute. Prin acest procedeu se scot sucurile amarui (daca sunt) din vinete. Vinetele se spala bine cu apa si se lasa 5 minute la scurs in strecuratoare. Se presara cu faina.

Intr-o tigaie antiaderenta incalzita se pune putin ulei si felii de vinete. Cand sunt aurii pe o parte se intorc si se prajesc si pe cealalta parte. In acest mod se prajesc toate feliile de vinete. Uleiul pus in tigaie nu trebuie sa fie in cantitati mari, pentru ca vinetele absorb foarte mult ulei si musacaua devine foarte grasa.

Carnea se toaca impreuna cu ceapa si usturoiul. Intr-o tigaie antiaderenta incalzita se pun 3 linguri cu ulei, apoi carnea. Aceasta se gateste la foc mediu cateva minute, amestecand in ea, pana isi schimba culoarea (devine alburie). Se adauga putina sare, piper, cuisoare, scortisoara si vinul. Se fierbe la foc mic pana ce vinul este absorbit.

Rosiile se taie felii rotunde.

 

Pentru sosul bechamel se topeste untul intr-o tigaie, apoi se adauga faina amestecand incontinuu pana se formeaza o crema. Laptele caldut se adauga cate putin, amestecand mereu. Sosul bechamel se fierbe 5 minute la foc mic, ca sa nu isi schimbe culoarea si sa nu se prinda de fundul tigaii.
SFAT daca se formeaza (din nefericire) cocoloase, sosul se mixeaza cu totul intr-un blender mic si va deveni cremos din nou.
Daca nu ai blender, sosul se trece printr-o strecuratoare fina. apoi se mai fierbe putin. 

Pe fundul unei tavi (eu am avut doar tava rotunda, dar in mod clasic se foloseste o tava dreptunghiulara) se pun felii de vinete, apoi jumatate din carne, felii de rosii, felii de vinete, restul de carne. Ultimul strat e cu felii de vinete si felii de rosii.
Deasupra se toarna sosul bechamel. Dupa gustul meu, acest strat este subtire. Dar in acesta  musca de vinete reteta greceasca, grecii pun un star gros din acest sos. Daca si voua va place la fel, faceti cantitate dubla de sos.

Tava se pune in cuptorul preincalzit si se coace 30 – 45 minute la 180 C, pana devine aurie.

COMENTARII

Adauga comentarii