Matbukha (Matbucha) cu vinete- mancare de rosii din Israel

In tarile din jurul Mediteranei si din Orientul Mijlociu nu exista felul unu, felul doi si desert. Se aduc mai multe feluri de mancare in acelasi timp la masa, iar oamenii iau cate putin din fiecare. Se servesc asa numitele mezze, adica multe salate si antreuri, pe langa feluri mai consistente cu carne. Matbukha (Matbucha) e de fapt o salata de rosii cu ardei copti, servita la temperatura camerei. Acest sos dens si aromat e precursorul popularei Shakshuka, pentru a ajunge la ea nefiind nevoie decat de cateva oua in plus.

Reteta mea are si vinete, pentru ca mai aveam vreo doua din gradina si nu voiam sa le las in frigider sa se ofileasca. Rezultatul a fost foarte satisfacator pentru papilele noastre gustative. Asa ca m-am hotarat sa impartasesc reteta si cu voi. Pofta buna!

Alte retete delicioase cu rosii: cu rosii, ardei copti si carne, sau cu fasole pastai si pulpe de pui

Matbukha (Matbucha) cu vinete

Timp de pregatire 20 minute

Timp de gatire 20 minute

Ingrediente pentru 4 persoane

  • 2 vinete mici (cam 500 g)
  • 2 ardei rosii
  • 1 ardei iute (sau 1/2 lingurita fulgi de ardei)
  • 800 g rosii (sau rosii la conserva)
  • 3 catei de usturoi
  • 3 lingurite cu paprika afumata
  • 50 ml ulei de masline extravirgin
  • sare dupa gust

Mod de pregatire

Ardeii se coc, apoi se curata de coaja si seminte. Se taie fasii. Ardeiul iute se taie cubulete. La fel rosiile si usturoiul. Coaja vinetelor se curata o fasie da, una ba. Apoi vinetele se taie cubulete. In acesta faza vinetele se pot coace la cuptor, dar mie imi e mai usor sa o fac in tigaie. Pentru asta se incalzeste o tigaie mare de teflon, apoi se pune jumatate de ulei si cuburile de vinete. Acestea se prajesc la foc mediu pana ce devin aurii si jumatate gatite. Se scot intr-un castron.
In tigaie se pune restul de ulei si in el se aureste putin usturoiul. Peste el se adauga rosiile, ardeiul iute, ardeiul copt, paprika afumata, sare. Se lasa la fiert 10 minute, apoi se adauga vinetele si se mai fierbe 10 minute. Se ia de pe foc si se serveste rece.

COMENTARII

Adauga comentarii