Lipie de casa cu sos de leurda

Vedeti si voi, e primavara. Si m-am grabit sa strang toata leurda de prin piata ­čśŤ de frica sa nu treaca de atata caldura (mi s-a mai intamplat asta acum cativa ani, si acum suflu si in iaurt). Prin urmare am spalat si uscat cateva legaturi mai multe, sa spun adevarul si le-am indesat intr-o cutie la congelator. Din altele am facut pesto de leurda,┬ádar si un sos mult mai simplu cu care am uns o lipie de casa. Si nu ma opresc aici, sa stiti, asa ca pregatiti-va ca in zilele urmatoare sa vedeti pe blog doar retete cu leurda ­čśÇ

 Am scris si reteta pentru lipie de casa, care e tare simpla si rapida. O puteti face atunci cand aveti nevoie repede de paine. Pentru ca eu nu mai folosesc drojdie, lipia mea e cu maia (drojdie salbatica). Dar cum nu toata lumea o foloseste, am pus si reteta alternativa cu drojdie uscata. Eu cred ca orice paine e mai buna decat cea cumparata (exceptie facand magazinele care vand paine cu maia). Aceasta lipie de casa se coace in tigaie, dar foarte bine o puteti face la gratar. Asa ca daca iesiti cu prietenii la picnic, luati coca cu voi si pe langa legume coaceti la gratatr si cateva lipii. Toata lumea le va aprecia.

┬áNu uitati ca puteti printa reteta pentru mai tarziu ­čśë Sa aveti pofta!

Aceasta reteta poate fi gasita si pe siteul iCook.to

 

Lipie de casa cu sos de leurda

 

Ingrediente:

2 legaturi leurda
4 linguri ulei de masline extravirgin
3 g drojdie uscata sau 10 g drojdie salbatica (maia)
300 g faina
120-150 ml apa
sare

 

Mod de pregatire

Sosul de leurda
Frunzele de leurda se spala si se rup in bucati. Ele se pun intr-un mojar, impreuna cu 2 linguri de ulei si putina sare. Se zdrobesc bine pana se formeaza un sos omogen. Se adauga restul de ulei, se potriveste de sare si se amesteca bine. (alternativ, isosul se poate face ntr-un blender mic)

Pentru lipia cu drojdie
Faina, drojdia uscata, putina sare si 120 ml de apa se amesteca. Daca nu se formeaza o coca nu foarte tare, se mai adauga cate putina apa si se framanta pana ce coca devine elastica si fina (cam 7 minute).
Coca se pune intr-un castron curat, uns putin cu ulei si se acopera cu un prosop de bucatarie curat. Se lasa la crescut 30 de minute, apoi se imparte in 4.  Din coca se formeaza bile, care se aplatizeaza sub forma unor discuri cu diametrul de app 20 cm.

Pentru lipia cu drojdie salbatica (maia)
Maiaua se dizolva in 120 g de apa. Se adauga faina si se amesteca bine. Se acopera castronul cu coca si se lasa 20 de minute la autoliza.
Se adauga sarea si se framanta in castron cam 3 minute Se mai poate adauga cate putina apa, in cazul in care coca e prea tare. Se acopera si se lasa 20 de minute, apoi se framanta din nou 3 minute.
Coca se pune intr-un castron curat uns cu putin ulei de masline si se lasa la crescut 1 ora (castronul se acopera cu un prosop de bucatarie curat)
Se scoate coca din castron pe masa usor infainata si se taie in patru. Din fiecare bucata se formeaza bile, care apoi se aplatizeaza pana devin discuri cu diametrul de app. 20 cm.

Lipiile se coc intr-o tigaie cu fundul plat (incalzita in prealabil) cate 3-4 minute pe fiecare parte
Cat sunt calde, lipiile se ung cu sos de leurda

COMENTARII

Adauga comentarii