Kisir – Salata de bulgur cu rosii si ardei

Bulgur este facut din boabe de grau fierte partial, lasate sa se usuce, apoi macinate la diverse dimensiuni. Este foarte des intalnit in mancaruri mediteraneene. De exemplu in Liban se face tabouleh, salata de patrunjel cu bulgur fin. In Turcia salata de bulgur se numeste kisir si are pasta de rosii si pasta de ardei.

In mod normal salata asta se face cu bulgur fin, dar eu am incercat-o cu cel care are bob mai mare. Sunt bune ambele. Pentru pasta de ardei, puteti folosi reteta asta.

Kisir – Salata de bulgur cu rosii si ardei

Timp de pregatire: 20 minute

Timp de gatire: 10 minute

Ingrediente pentru 6 portii

 

  • 200 g bulgur mare sau 300 g bulgur fin
  • 250 ml apa
  • 1 lingura cu pasta de rosii (sau 150 ml suc de rosii)
  • 1 lingura pasta de ardei
  • 4 rosii
  • 1 legatura de patrunjel
  • 1 ceapa (sau 3 fire de ceapa verde)
  • 2 linguri cu concentrat de rodii (optional)
  • 3 linguri cu ulei de masline extravirgin
  • sucul de la o lamaie
  • fulgi de ardei iute dupa gust
  • sare, piper dupa gust
  • frunze de menta

Mod de pregatire

Bulgurul cu bob mare se fierbe cateva minute in apa, pana ce se inmoaie putin. Bugurul fin nu e nevoie sa fie fiert inainte.
Se amesteca bine cu pasta de rosii, pasta de ardei, apa, sare, piper si fulgi de ardei iute. Se lasa 10 minute.
In acest timp rosiile si ceapa se taie cubulete mici. Patrunjelul se toaca. Se amesteca toate in bulgur, apoi se pune concentratul de rodii, uleiul si sucul de lamaie.
Salata kisir se potriveste de sare, piper si lamaie. Se pastreaza la rece. Este mai buna a doua zi.

 

COMENTARII

Adauga comentarii