Inghetata cu aroma de bujori

Am aflat de curand (multumesc, Praji) ca bujorul face parte dintre florile comestibile. E foarte subtila aroma lui, prin urmare un desert fin m-am gandit ca ar fi potrivit sa o puna in evidenta. O inghetata cu aroma de bujori.
M-am documentat putin inainte de a incepe reteta, dar nu am gasit multe despre cum pot fi folositi bujorii in retete. Am aflat doar ca fac parte din medicina chineza, si ca pot fi usor toxici consumati in cantitati foarte mari. Dar presupun ca nimeni nu o sa incepa sa manance o salata din petale de bujori. Eu le-am folosit doar ca sa aromatizez inghetata.

Reteta de inghetata e clasica, adica am folosit oua si smantana pentru frisca. Am vrut o textura cremoasa si fina. Aroma lasata de petalele de bujori e florala si aromata. Putin asemanatoare cu mirosul lor, dar nu atat de puternica. Am gustat din compozitie cat era calda si la temperatura aceea nu mi-a placut. Dar cand s-a racit parerea mea s-a schimbat la 180 de grade.

Culoarea originala a inghetatei este alba. Florile nu o coloreaza. Pentru a o face rozalie eu am folosit o picatura de colorant alimentar. Puteam folosi un piure de capsuni, dar am vrut sa obtin aroma pura de bujori.

 

Inghetata cu aroma de bujori

Timp de pregatire + gatire: o ora

Timp la rece: cateva ore

Timp la congelator: cateva ore

Ingrediente pentru 6 portii

  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 200 ml lapte
  • 150 g zahar
  • 3 oua
  • 6 flori de bujori inflorite bine

Mod de pregatire

Florile de bujor se spala foarte bine. Mirosul lor frumos atrage nu doar oameni, ci si multe insecte. Se scot toate petalele colorate si se mai spala o data.

Smantana si laptele se incalzesc bine la foc mic, se iau de pe foc si se pune jumatate din cantitatea de petale. Se amesteca bine si se lasa jumatate de ora, la infuzat. Se scot petalele si amestecul se incalzeste din nou. Se adauga restul de petale si se astepta inca o jumatate de ora. Se strecoara si lichidul se incalzeste foarte bine (aproape de fierbere)

Spre sfarsitul timpului de asteptare se pregatesc ouale. Acestea se bat cu mixerul doua minute, apoi se bat adaugand zaharul putin cate putin. Rezulta o crema spumoasa.
Lichidul fierbinte se toarna peste oua, in fir subtire, amestecand incontinuu. Daca turnati mult lichid fierbinte dintr-o data, ouale se gatesc si devin omleta. Nu vreti asta.

Crema rezultata se pune din nou pe foc foarte mic, amestecand cu o lingura. Se lasa cam doua minute, pana ce se ingroasa putin (sa imbrace lingura). Aveti mare grija sa nu lasati prea mult crema la foc, pentru ca poate deveni omleta.

Crema de inghetata se lasa la racit in frigider, cateva ore. Mai bine peste noapte. Aveti rabdare.
Crema rece se pune in masina de inghetata sau direct in congelator.

 

COMENTARII

Adauga comentarii