Gozleme cu spanac {cu maia}

Circula pe facebook de ceva timp un virus care m-a atacat si pe mine. Se numeste virusul placintelor si de „vina” e Meryem. Face fata asta niste minunatii de cocaturi si placinte, ca-ti lasa gura apa si te ambitioneaza sa faci si tu. Cum va spuneam, m-a virusat! N-am rezistat sa nu fac niste gozleme cu spanac. Acestea sunt niste placintele coapte in tigaie, fara ulei. Sunt usor de facut si destul de dietetice (avand in vedere ca nu sunt prajite). De data asta, eu am ales o umplutura de primavara si de post. Dar voi puteti sa puneti orice: amestec aromat de carne tocata, legume taiate marunt si calite putin, chiar si o umplutura dulce ar merge.

Am facut acesta reteta cu gandul la Elena, gazda ultimei provocari „Dulce Romanie”. Ca si ea, regret ca acest proiect atat de frumos se va termina. Nu am inteles motivul, mai ales ca proiectul era infloritor si in cei 3 ani se dezvoltase chiar foarte bine. Poate voi afla vreodata ce s-a intamplat …  Dar sa revenim: Elena a propus (ca tema a lunii ) legumele verzi si lactatele. Reteta de gozleme cu spanac se inscrie la amandoua 😉 

Nu uitati ca puteti printa reteta, pentru mai tarziu 😉 Sa aveti pofta!

Gozleme cu spanac

 

Gozleme cu spanac

 

Ingrediente

300 g faina
100 g maia cu hidratare mica (60%)
aproximativ 100 ml apa
putina sare

(Sau 500 g faina+ 10 g drojdie proaspata+ 150 g apa calduta+ putina sare)

500 g spanac
2 linguri ulei de masline extravirgin
1/2 legatura marar
100 g branza tofu (sau telemea)

 

Mod de pregatire

Coca cu maia:
se face in acelasi mod ca si painea cu maia. Se amesteca maiaua cu apa, apoi se adauga faina si se amesteca. Se lasa 30 de minute la autoliza. Se adauga sarea si se framanta 5 minute. Coca rezultata trebuie sa fie mai tare, pentru a putea fi intinsa sub forma de foaie subtire. Coca se pune intr-un castron, se acopera cu un prosop de bucatarie curat si se lasa la crescut 30 minute. Se framanta din nou si se lasa 30 de minute. Urmeaza 2 SF pe masa, la interval de 30 de minute.

Coca cu drojdie:
se amesteca drojdia cu apa, apoi se toarna in faina, se adauga sarea si se framanta coca 5-10 minute, pana devine nelipicioasa si fina. Coca trebuie sa fie mai tare, pentru a putea fi intinsa in foi. Se lasa la crescut intr-un castron acoperit cam 30 de minute

Umplutura
Spanacul se spala bine, apoi se taie fasii groase. Uleiul se incalzeste intr-o tigaie si in el se caleste spanacul. Se ia de pe foc, se lasa sa se raceasca si se adauga branza si mararul tocat.
Coca se imparte in 8- 10 bucati egale, care se intind in foi rotunde, subtiri (pe masa infainata). Pe jumatate de foaie se pune umplutura, apoi se acopera cu cealalta jumatate. Marginile se preseaza bine, ca sa se sigileze.
O tigaie cu fundul plat (ca cea de clatite) se incinge uscat si in ea se pun placintele, care se coc cateva minute pe fiecare parte. Se pastreaza la cald pana ce sunt gata toate.

COMENTARII
    Meryem Sunar
    7 Mar 2014
    11:40pm

    Ce sa spun ? Arata super gözlemelele tale.Ma bucur tare mult ca ti-au placut. Şi la noi astea cu spanac sınt preferate, dupa cele cu carne. 🙂 Tu nu le-ai uns cu nimic sau aşa vad eu ? Multumesc pentru cuvintele frumoase. Eşti draguta cu mine. A ! Sa nu uit. Le-a facut cineva cu mere şi mi-a spus ca-s delicioase. In varianta dulce ınca nu le-am ıncercat.

    Elena Julieta
    9 Mar 2014
    12:08am

    O mica nelamurire,va rog,ce e maiaua cu hidratare mica??Pune pe pachet procentul de hidratare,nu am intalnit pana acum asa ceva!!!Multumesc!!Luni le am in menu,si nu as vrea sa gresesc!!

    Elena Toma
    9 Mar 2014
    7:17pm

    Minunate, Brandusa. Inca nu m-am incumetat sa trec pe maia din aceasta din cauza timpului mult mai indelungat de preparare cu ea, mai ales la paine. Dar cred ca sunt grozave gozlemele facute asa. Am notat participarea la „Dulce Romanie” si ma bucur mult ca participi. Si eu regret ca se incheie acest proiect, dar poate ne gandim la o noua provocare.

    Andreea
    13 Apr 2014
    11:28pm

    Le-am facut si eu azi, Brindu si tare bune au fost. Numai ca eu am mai adaugat vreo 15 gr de apa in aluat ca nu il puteam framanta, asa dur era. Dar s-au intins bine si asa. A! Si am facut doua si cu mere, asa cum zice Meryem si au fost delicioase. Va multumesc amandurora pentru idei!

Adauga comentarii