Gem de merisoare cu zahar muscovado

Cred ca pana acum multa lume a aflat de merisoare. In Bucuresti se gasesc mai ales din cele deshidratate. Si eu le-am folosit in prajituri de multe ori. Dar pana  anul trecut nu aflasem ca se gasesc merisoare si in padurile noastre. Iar anul acesta am avut chiar norocul sa le gasesc in piata. Si, cum nu erau scumpe, am cumparat cateva kilograme. Cand sa le gust, durere! Merisoarele astea de padure sunt acre si amare. Nici o sansa sa le mananc asa, simple. Prin urmare jumatate au ajuns suc cu miere, iar cealalta jumatate gem de merisoare.

Sa faci gem de merisoare e simplu, dar pentru ca sunt destul de zemoase si se fierb relativ usor si se zdrobesc repede, gemul are nevoie de un adaos de pectina naturala. De aceea se foloseste si un mar, dat prin razatoare. Pentru o aroma de caramel eu am folosit si zahar brun Muscovado, dar asta e doar optional. Puteti folosi zahar tos la fel de bine. Ce va rog eu din suflet e sa nu folositi zahar din ala care are in el gelificator, pentru ca e pacat sa stricati merisoarele astea culese de la munte cu chimicale 🙂

Gem de merisoare

Gem de merisoare

 

Timp de pregatire: 1 ora

Ingrediente:

  • 1 kg merisoare
  • 600 g zahar (din care 200 g zahar muscovado)
  • 1 mar mediu

Mod de pregatire:

Merisoarele se clatesc si se scurg foarte bine. Se amesteca impreuna cu zaharul intr-un castron nemetalic si se lasa asa peste noapte.
A doua zi se pun in cratita de gem 1/2 din merisoare impreuna cu tot sucul si zaharul netopit din castron, marul ras pe razatoarea mare si 50 ml de apa. Amestecul se fierbe la foc mic 30- 40 de minute, pana ce se fierbe marul si gemul se mai ingroasa.
Amesteca bine restul de merisoare in gem si fierbe la foc mic inca 10- 15 minute.
Pune gemul in borcane curate pe care le inchizi bine cu capace noi.

COMENTARII
    Didi
    7 Oct 2013
    2:42pm

    Tu si … scuze 🙂 … rahat de urs daca ai gati, la ce prezentari frumoase faci ar arata exceptional ;;)

    PS-e vreun buton pe care nu-l vad de urmarit cand se posteaza comentarii la vreo reteta?

    si tot nu gasesc butonul de abonare. poate nu ai? … ca am mai comentat sub o alta identitate dar de-acum ma voi semna asa

    merci

Adauga comentarii