Gem de capsuni clasic, cu putin zahar

Fac gem de capsuni in fiecare primavara. Asta pentru ca e pe locul doi in preferintele noastre, dupa cel de caise. Ma si mir cum de n-am scris reteta pana acum in blog. De fapt eram sigura ca e pe aici pe undeva, dar azi cand am cautat sa-i dau un share pe instagram, n-am gasit-o. Pentru ca nu am scris inca reteta de gem de capsuni! Fotografiile sunt de prin 2016, va dati seama de cand tot incerc sa o pun pe aici. Pfff.

De obicei eu nu pun zahar mult in gem, pentru ca fructele trebuie folosite exact cand sunt coapte deci dulci. Pentru gem si dulceata am o cratita mare cu fund gros, ca sa nu se arda. Am constatat ca cele mai bune capsuni pentru gem sunt cele micute si parfumate. Stiu, e un chin sa le cureti, dar merita.

Gem de capsuni 

Timp de pregatire 30 minute

Timp de gatire 1 ora

Timp de racire cateva ore

Ingrediente pentru aproximativ 6 borcane de 400 g

  • 4 kg capsuni
  • 1,5 kg zahar tos
  • zeama de la 1 lamaie

Mod de pregatire

In primul rand trebuie pregatite borcanele. Se spala bine, apoi se pun pe tava de la aragaz si se baga in cuptorul rece (se pot sparge daca le puneti in cuptorul cald). Acesta se porneste la mic (160 C) si se lasa asa 15 minute. Apoi se inchide cuptorul si se lasa borcanele sa se raceasca inauntru.
Capacele se spala si se verifica sa nu fie ruginite sau deteriorate. Eu pentru gem si dulceata de obicei folosesc capace noi. Capacele se pun intr-o oala cu apa si se fierb 2-3 clocote. Se lasa la racit in apa.

Capsunile coapte bine se curata de codite si se spala. Nu se folosesc capsuni alterate, cu pete, sau foarte moi. Se scurg bine de apa.

Capsunile si zaharul se pun intr-o cratita incapatoare, cu fund gros, la foc mediu – mare la inceput. La acest moment nu e pericol sa se prinda de fundul cratitei si sa se arda. Se amesteca din cand in cand cu o lingura mai mare (eu folosesc spumiera). Se scoate spuma care se formeaza din cauza zaharului.

Cand zaharul s-a topit si gemul e mai legat (cam dupa 20 minute) se da focul la mic si se adauga zeama de lamaie. Se mai lasa la fiert 30 – 40 minute. Spre sfarsit e bine sa stati langa el si sa amestecati pana la fund, ca sa nu se prinda si sa se arda.
Dupa acest timp opriti focul. Chiar daca vi se pare ca nu e destul de legat, pectina din fructe va intari gemul cand se raceste.

Borcanele se pun pe tava de aragaz (ca sa nu se sparga) si in ele se pune gemul fierbinte. Se infileteaza capacul bine. Se lasa la racit

Cand sunt reci, borcanele se curata de eventualele reziduuri (mie imi curge mereu gem pe langa). Se pastreaza in camara.

COMENTARII

Adauga comentarii