Fursecuri fragede cu apa de flori de portocal -Ma’amoul

Si mie, ca tuturor femeilor imi place sa primesc pantofiori, rochite, bluzite, genti, zdranganele. Dar, de vreo 3 ani incoace a inceput sa-mi placa mai mult sa primesc de-ale bucataritului (pe celelalte mi le cumpar si singura :P). Prin urmare, va inchipuit ce mare mi-a fost bucuria cand cineva mi-a adus doua sticle cu apa de flori: una de trandafir si alta de flori de portocal. Direct de la mama lor ­čÖé

Urmatorul pas a fost documentarea. Am adunat cateva retete interesante, dar am vrut sa incep cu aceasta de azi pentru ca am mai mancat ma’amoul si┬á ii stiu gustul. Aceste sunt niste fursecuri Libaneze, fragede si umplute cu un amestec de fructe uscate si fistic. In Liban exista niste forme speciale din lemn cu ajutorul carora li se imprima un desen caracteristic. Eu n-am matrita asta, asa ca m-am ajutat de furculita si am facut un model pe ele. De asemenea traditional aceste fursecuri au forme diferite, fiecare fiind umpluta cu un anumit tip de umplutura.

Cat despre apa de flori de portocal, e minunata! Acum am inteles eu de unde vine aroma specifica a deserturilor arabesti. Daca o s-o folositi vreodata, sa aveti grija ca e foarte concentrata si o lingurita e mai mult decat suficient ca sa aromatizeze o intreaga prajitura.

Enjoy, habibti ­čÖé

Fursecuri fragede cu apa de flori de portocal -Ma’amoul

Ingrediente pentru doua tavi mari:

Pentru coca:

  • 400 g faina
  • 250 unt, taiat cubulete
  • 1 lingurita praf de copt
  • 100 ml lapte
  • 1 lingurita apa de flori de portocal

Pentru umplutura

  • ┬á12 curmale fara samburi
  • 100 g fistica crud, fara coaja
  • 1 lingurita apa de flori de portocal
  • optional: 1 lingurita esenta naturala de vanilie

Zahar pudra pentru presarat

Mod de preparare:

  • Amesteca bine faina cu praful de copt. Adauga untul, laptele si apa de portocal. Amesteca pana ce se leaga coca. Poti adauga inca putin lapte rece daca nu se leaga coca. Nu framanta prea mult.
  • ┬áAmesteca apa de portocal si vanilia cu curmalele si mixeaza-le bine pana se formeaza o pasta. Adauga si fisticul si mai mixeaza putin, astfel incat fisticul nu e macinat complet.
  • Incalzeste cuptorul la 180 C si pune hartie de pergament pe doua tavi mari.
  • Ia coca cat o nuca si fa din ea o bila. Cu degetul fa o adancitura in mijloc pe care o maresti cat poti de mult.┬á Umple cu amestecul de curmale si fistic, inchide coca si formeaza din nou o bila. Aplatizeaz-o putin si orneaz-o cu ajutorul dintilor unei furculite. Pune fursecul in tava. Continua pana ai terminat coca. Eu am invatat cum se fac din videoclipul urmator (pe la minutul 5) http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=7M-WbQcEPmo
  • Coace fursecurile 15 – 20 de minute, pana ce incep sa se aureasca. Scoate-le pe o farfurie.
  • Cand sunt reci, pudreaza-le cu zahar.
COMENTARII

Adauga comentarii