Dovleac indian si Paine chapati

Obsesia mea pentru bucataria indiana e uneori si castigatoare. Spun asta pentru ca am reusit sa catig cartea „Rick Stein’s India” la prima editie a proiectului „Libraria culinara” initiat de Andra aka „Menta si Rozmarin”. Cartea e superba: pe langa retete variate si fotografii minunate, are o introducere in care explica ce inseamna un curry, ce diferenta este intre cel din India si cel din Anglia. Va puteti inchipui cat de nerabdatoare am fost sa-l incerc pe Rick ­čśë Din prima mi-a facut cu ochiul o reteta de dovleac indian, cu un sos pe care eu nu l-am mai intalnit in bucataria indiana: dulce – acrisor. Reteta se gaseste in carte la p 94 si se numeste in original „Butternut squash in sweet tamarind masala”

Ce mi-a atras atentia a fost amestecul de tamarind (care e acru si astringent) cu stafide, curmale si zahar brun. Si putin ardei iute, pentru a incalzi combinatia. Seamana cu un chutney, dar e mult mai bun. De obicei se mananca alaturi de alte curry- uri, orezuri sau paine indina. La masa mea a stat cu painea chapati si curry de linte (de care nu ma mai pot satura). Si inca ceva: in reteta scrie sa se folosesca curmale si zahar. Eu nu stiu cum sunt curmalele in Anglia, dar ale noastre sunt deja zaharisite, asa ca am eliminat cele 2 lingurite de zahar brun. Cred ca am facut o alegere buna, pentru ca mancarea (cu zahar) ar fi fost exagerat de dulce.

Painea chapati e dupa mine cea mai rapida si simpla paine. Ea se face fara nici un fel de agenti de crestere (drojdie sau praf de copt). Se coace uscat, in tigaie. Si, daca aveti noroc. o sa o vedeti cum se umfla ca un balon in timpul coacerii.

Inainte de a scrie reteta de dovleac indian, as vrea sa va indemn (din nou) sa nu va fie teama sa incercati condimentele indiene. Ele nu sunt iuti, ci doar aromate. Gradul de iuteala e dat de cat de mult chili/ardei iute puneti. Eu nu pun niciodata atat cat se cere in reteta, pentru ca nu m-am obisnuit inca sa mananc atat de iute. Totul tine de gustul fiecaruia. De asemenea sa nu va fie teama ca nu gasiti ingredientele. Sunt acum o groaza de magazine online, care vi le pot trimite oriunde in tara. De exemplu tamarind (si nu numai) gasiti la Magazinul de mirodenii. 

Si nu uitati ca puteti printa reteta ­čśë Sa aveti pofta!

Dovleac indian si Paine chapati

Ingrediente

400 g dovleac, taiat cuburi
1 lingurita seminte de negrilica (nigella)
1/2 lingurita seminte de schinduf (fenugreek)
1 lingurita coriandru, praf
50 g ghimbir, ras fin
1 ardei iute uscat (fara seminte)
2 linguri fulgi de cocos
2 linguri stafide
75 g curmale, taiate mic
4 linguri cu ulei
2 lingurite cu pasta de tamarind
sare dupa gust
coriandru verde (sau patrunjel)

!Pentru Chapati
250 g faina
120 – 150 ml apa
2 linguri cu ulei
putina sare

 

Mod de pregatire

Chapati
Faina. sarea si uleiul se pun intr-un castron. Se agauga 120 ml de apa si se amesteca. Se mai adauga apa pana ce rezulta o coca moale, dar care nu se lipeste de maini. Aceasta coca se framanta 1-2 minute in castron. Se acopera si se lasa sa se odihneaca 15 minute la temperatura camerei (in acest timp puteti sa incepeti sa pregatiti mancarea de dovleac indian).
Se imparte coca in 8 parti egale. Acestea se intind (pe masa infainata putin) in cercuri cu diametrul de aproximativ 15 cm.
Se incalzeste bine o tigaie cu fundul plat. Se pune cate un cerc de coca, care se intoarce atunci cand e prajit pe o parte. Painile chapatis se tin la cald pana in momentul servirii.

Dovleac indian
Uleiul se incalzeste intr-o tigaie cu fundul gros. Se adauga semintele de fenugreek si se prajesc 30 de secunde. Se adauga semintele de nigella si ghimbirul, care se auresc 1 minut. Se adauga cuburile de dovleac, ardeiul iute si praful de coriandru. Se amesteca bine, tigaia se acopera si se lasa la foc mediu 10 minute.
Se adauga fulgii de cocos, stafidele, curmalele si sare dupa gust. Se amesteca bine si se lasa 10 minute sa fiarba acoperit (sau pana ce dovleacul e destul de moale).
In acest timp pasta de tamarind se amesteca cu 100 ml de apa fiarta. Se strecoara printr-o sita.
Zeama de tamarind (care e acra) se amesteca in mancare, in functie de gustul fiecaruia.
In final acest dovleac indian se presara cu frunze de coriandru.

COMENTARII
    Aurica
    28 Feb 2014
    8:27pm

    hhhmmmm, imi place cum arata, cum a iesit combinatia de culori si ingrediente, parca au fost toate adunate si aruncate cu mana..trebuie sa o incerc pentru ca sigur e apetisanta rau ­čśÇ

Adauga comentarii