Supa crema de dovlecei si beef steak aduse de „Bunatati de la Oana”

Bun venit dragilor! Azi e „Duminica alaturi de prieteni”, editia a zecea ­čÖé Si ce editie! Invitata de astazi ne-a adus un meniu complet: supa crema de dovlecei si beef steak. Cu adevarat o masa de duminica.
Pe Oana nu am cunoscut-o de mult timp, dar blogul ei „Bunatati de la Oana” m-a captivat inca de la prima citire. Gasiti acolo tot ce va pofteste inima, iar fotografiile bunataturilor sunt asa de apetisante, ca iti vine sa intri prin monitor (asa mi s-a intamplat mie la tarta cu must si ciocolata). Oana spune ca toate sunt asa de bune si de frumoase pentru ca sunt facute cu pasiune si cu dragoste. Dragostea ce trece prin stomacul baietilor ei.
Prin urmare, cititi si delectati-va cu aceste retete si aveti grija ca in final Oana ne va dezvalui o surpriza, pe care a aflat-o nu demult.

Supa crema de dovlecei si beef steak
 
In sfarsit este duminica! Ziua mea preferata, zi de rasfat cu prietenii si familia. Dar duminica de astazi este si mai deosebita: e ziua in care am fost invitata la un pahar de vorba la Brandusa! E „Duminica alaturi de prieteni”, un proiect de suflet, un proiect minunat pe care l-am asteptat cu nerabdare!
Asa ca mi-am pus sortul cel mai elegant si am purces in vizita cu oalele dupa mine! Glumesc… am profitat de bucataria ei la maxim. E calda si primitoare, la fel ca si gazda mea minunata de astazi.
Cu greu m-am decis ce sa gatesc… vroiam ceva rapid, gustos si mai ales sanatos. Am profitat de timp la maxim si am facut o supa crema de dovlecel si beef steak.

Sa incepem cu inceputul, adica Supa crema de dovlecei. Trebuie sa recunosc ca eu nu sunt fan supa crema. Din contra, o evit cat pot. Cu exceptia acestei retete pe care nazdravanul meu mic si mofturici o cere insistent. Stie el ce stie…

Ingrediente :
– 3 dovlecei medii sau 4 mici
– 2-3 cartofi
– un morcov
– o ceapa
– 100 g smantana
– 1 lingura de unt
– busuioc taiat marunt, cam 2 linguri; plus frunzulite pentru servit
– sare, piper
– lamaie
Legumele se spala, se curata si se taie bucati. Se pun la fiert cu apa cat sa le acopere. Cand s-au inmuiat se paseaza cu blenderul , se adauga smantana, untul si busuiocul. Se asezoneaza cu sare si piper dupa gust, optional se mai acreste cu lamaie. Uneori, in loc de smantana eu folosesc iaurt. Gustul e la fel de minunat, cred ca de vina este aroma subtila de busuioc… Se poate servi si cu un mic adaos de patrunjel, puiul meu mic o adora asa.

Si cam asta a fost efortul depus pentru felul unu.
Nu va imaginati ca felul doi, Beef steak, e mai complicat… pregatiti-va mai bine pentru niscaiva timp liber, pentru un pahar de vorba sau pentru filmul preferat.

Ingrediente :

– o bucata de muschi┬á sau antricot de vitel de aproximativ 1 kg.
– 1 lingurita rasa de piper rosu
– 1 lingurita rasa de piper alb
– 1 lingurita rasa de piper verde
– 1 lingurita rasa de piper negru
– 1 lingurita rasa de sare
sau combinatia voastra preferata de condimente.

– 5-6 cartofi pentru garnitura, optional.

Insist sa fie carne frageda, altfel e posibil ca preparatul final sa fie imposibil de mestecat… Daca gasiti vitel de lapte atunci ati dat lovitura!
Prepararea este o joaca de copil : intr-un mojar se zdrobesc bine condimentele

si cu praful obtinut se acopera uniform carnea. Daca vreti sa faceti si garnitura, atunci presarati condimentele si pe cartofii taiati cubulete.
beef steak
Intr-o tava de cuptor se aseaza carnea, alaturi se pun cartofii. Aici e aici, urmeaza secretul unui „beef steak” reusit : folosirea unui termometru de cuptor. E musai, pe cuvant de bucatar! Eu am unul pe care nu l-am folosit pana la reteta asta. Ori de cate ori incercam sa fac vita la cuptor nu reuseam sa o fac sa iasa numai buna : nici prea patrunsa, nici prea in sange ci doar frageda… Am lasat incapatanarea la o parte si i-am dat o sansa termometrului : l-am setat sa ma anunte cand temperatura carnii ajunge la 70 de grade, am bagat carnea ( si cartofii)┬á in cuptor la foc mediu si gata. A durat vreo 40-45 de minute pe ceas, dar totul depinde de grosimea bucatii de carne. La semnalul sonor al termometrului scoateti carnea din cuptor si lasati-o sa se odineasca vreo 10 minute. In timpul asta puteti pasa legumele de la supa crema…

Friptura se serveste taiata felii subtiri, alaturi de cartofi la cuptor si un vin rosu bun. Noi am avut ce sarbatori: tocmai am aflat ca o sa fiu din nou mamica.

beef steak
Am degustat in tihna bunatatile, ne-am intins la vorba si uite-asa a trecut o duminica minunata… Multumesc Brandusa pentru invitatie, m-ai facut sa ma simt speciala.
Inainte sa imi iau ramas bun, va invit pe toti sa imi treceti pragul. Va astept cu drag la o portie de Bunatati de la Oana.
Iti multumesc, Oana, pentru vizita. Sa fiti sanatosi, iar tu sa ai o sarcina usoara. M-ai emotionat tare cu vestea ta. Ma simt, asa, putin, ca o zana buna pentru puiul tau ­čÖé
Daca doriti sa deveniti parte a acestui proiect si sa petreceti o zi de duminica la mine pe blog, puteti sa-mi trimiteti un mail la cookingwithmysoul@gmail.com
O Duminica calma si relaxanta va doresc.

Hugs & kisses

COMENTARII
    Oana
    6 Nov 2011
    8:35am

    Brandusa, e o adevarata placere sa particip la acest proiect minunat! Felicitari pentru initiativa si pentru efortul de a-l duce mai departe cu aceeasi pasiune!

    catkitchen
    6 Nov 2011
    8:58am

    chiar ca sunt „bunatati de la Oana” , bunatati care arata extraordinar de bine ­čśë , fripturica deja ma tenteaza ­čśë … o duminica frumoasa!!!

Adauga comentarii