Supa clara – fond

Am observat ca a inceput sa fie „la moda” sa fii bio, eco sau organic. Eu mi-as dori din tot sufletul ca acest stil de viata sa fie imbratisat de noi toti nu pentru a fi in „trend”, ci pentru ca ne ajuta sa fim mai sanatosi, sa traim mai bine.
Din pacate, preturile alimentelor din aceasta categorie sunt foarte mari. Si asta mai ales pentru ca marea majoritate sunt de import, iar comerciantii nostri isi pun niste adaosuri nerusinate. De aceea incerc sa ma descurc altfel.
Cand, acum cativa ani (vreo 10), am inceput sa-mi pun problema cum sa mananc cat mai fara chimicale, primul lucru pe care l-am eliminat din alimentatie( dupa coca coli si alte sucuri) a fost adaosurile de supa (gen vegeta, knorr, s.a).Si am cautat un inlocuitor. Am gasit aceasta supa care poate fi folosita ca baza pentru alte supe si pentru sosuri. In acelasi fel se poate face din vita, pasare, legume sau peste. Se pastreaza in frigider 2 zile, sau in congelator cateva luni.
Stiu ca supa facuta cu carne cumparata de la magazin si legume din piata nu este bio (pentru asta, toate ingredientele ar trebui sa fie bio), dar oricum este mai buna decat chimicalele din adaosurile de supa.
Abia astept vara, sa ma duc la tara . Sa vedeti ce supa bio fac acolo!

Ingredientele de baza pentru aceasta supa clara sunt oase 50% – legume 10% – apa 100%

Ingrediente:

  • 2,5 kg oase de vita (sau de pui)
  • 5-6 l de apa rece
  • 250 g ceapa, taiata in 4
  • 125 g morcov, taiat mare
  • 125 g telina, taiata mare
  • 1 frunza dafin
  • 1 cuisoara
  • 1 tulpina patrunjel verde
  • 10 boabe piper

mod de pregatire pentru supa clara:

Oasele se taie la dimensiuni de 8- 10 cm, ca sa aibe o suprafata mai mare in contact cu apa.

Supa clara

Se spala si se pun intr-o oala mare cu apa. Se aduc la fierbere, apoi se fierb la foc foarte mic. Se ia cu mare grija spuma creata, de oricate ori e nevoie. Cand nu mai face spuma, adauga legumele si condimentele

Supa clara

Fierbe la foc mic (adica abia sa faca bulbuci) in jur de 6 ore. Daca apa scade si oasele sunt expuse, mai adauga apa, asfel incat oasele sa fie in apa. Aduna spuma formata ori de cate ori e nevoie.

Dupa acest timp strecoara supa printr-o sita foarte deasa. Pune supa clara in cutii si pastreaz-o la congelator.

Daca o vrei mai concentrata (cum am facut-o eu), dupa ce ai strecurat-o mai fierbe-o maxim 1 ora.

Foloseste supa in mancaruri (in loc de apa) sau in alte supe, ca sa le imbogatesti gustul. O pui la sfarsit, asa congelata si o lasi pana ce da 2-3 clocote cu supa/mancarea.

COMENTARII

Adauga comentarii